Előrjelzések

2023.12.14. 15:03

Kevés az esély a fehér karácsonyra Győr-Moson-Sopronban

Látunk-e havat karácsonykor? A legfrissebb, szerdai valószínűségi előrejelzések alapján a fehér karácsony esélye nem nulla százalék, de csekély, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kisalföld.hu

Forrás: OMSZ Facebook

A valószínűségi előrejelzések tanulsága szerint az északi megyékben van némi esély hótakaróra, de itt is nagyítóval kell keresni a 20 százalék feletti értékeket (2,5 cm meghaladó hótakaró valószínűsége). Győr-Moson-Sopront nézve: a két centiméter feletti hótakaró esélye karácsonykor Mosonmagyaróvár körül és a Rábaközben, Győrnél és Győrtől keletre öt százalék, Sopron térségében tíz, a Bakonyban húsz százalék. Az öt centinél vastagabb hótakaró esélye a vármegye nagy részén nulla és öt százalék között van, A Soproni-hegységben és annak környékén egészen Kapuvárig öttől tizenöt százalékig. A Bakonyban ennél valamivel magasabb az esély. Eszerint a mostani forgatókönyvek alapján kevés az esély a fehér karácsonyra. Kiemelték, hogy az értékek folyamatosan változni fognak, az idő előrehaladtával pedig növekszik az előrejelzések megbízhatósága.

AZ OMSZ tájékoztatása szerint az 1991–2020 időszak átlagában a napi középhőmérséklet országos átlaga decemberben fokozatosan csökken, és csak a második dekádban éri el a fagypontot, így karácsonyra vagy az év végére jellemző az olyan hideg idő, amikor a lehullott hó megmarad. Természetesen csak akkor, ha hullik csapadék. Hazánk éghajlatának jellegzetessége, hogy a téli hónapok csapadéka az évszakok között a legkisebb. Az ország síkvidéki területein, így a Kisalföldön általában nincs összefüggő hóréteg karácsonykor. A legtöbb fehér karácsony az 1960-as és 1990-es évek környékén, míg a legkevesebb a 2010-es években volt, de nem volt gyakori a hóesés az 1950-es és 1970-es években sem. Összességében elmondható, hogy hazánkban a fehér karácsony nem tekinthető gyakorinak, még a havasabb 1960-as években is az ünnepi napokon összefüggő hóréteg általában kevesebb, mint 50 százalékban fordult elő. Fehér karácsony síkvidéken mintegy 4–6 évente adódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában