Időjárás

2023.01.19. 06:33

Havas eső, havazás válthatja fel az esőt Győr-Moson-Sopronban is

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 1 és 5 fok lesz.

kisalfold.hu/MTI

Illusztráció/pixabay.com

Várható időjárás csütörtök éjfélig

Az erősen felhős, vagy borult égből estig többfelé számíthatunk újabb csapadékra: eleinte eső lesz, majd először a Dunántúl, később a főváros környezetében, és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás lesz a jellemző. Késő délutántól, estétől lassan megszűnik a csapadék. Megerősödik az északnyugati szél - írta a koponyeg.hu.

Csütörtökön borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Sok helyen várható csapadék, amely a Dunántúlon, a Duna mentén és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás, havas eső, az Alföld legnagyobb részén döntően eső lehet. A hegyvidéki területek mellett - ahol akár vastagabb hóréteg is kialakulhat - síkvidéken a Dunakanyar-Zala/Somogy megye sávban van esély néhány cm-es olvadozó hóréteg kialakulására. A délkeleti megyékben egy-egy zivatar is lehet. Késő délutánra szűnni kezd a csapadék, este már csak kevés helyen eshet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 1 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti határ mentén 11, 12 fok is lehet.

Közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott a havazás szerdán Németország több térségében

Bajorország tartományban sok helyütt akadozik a közösségi közlekedés, és több járásban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a havazás miatt.

A legsúlyosabb helyzet Würzburg és Coburg környékén alakult ki, ahol az útfenntartó csaknem 50 kotrógép bevetésével sem tudott lépést tartani a heves havazással. A hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt Würzburg tágabb térségében, Alsó-Frankföld kormányzati kerületben már délelőtt tízig 110 kisebb-nagyobb közúti baleset történt, a szomszédos Felső-Frankföldön pedig nagyjából száz - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

A Németország északi részén fekvő Schleswig-Holstein tartományban már kedd este csúszóssá váltak az utak. Húsznál is több baleset történt, legalább két ember súlyosan megsérült, és több autó megrongálódott.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az utóbbi hetek szokatlanul meleg időjárása után az egész országban visszatér a tél. Szerda éjjel a hőmérséklet megközelítheti a mínusz 10 Celsius-fokot, és az ország keleti részén is akár 10 centiméteres hótakaró alakulhat ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában