Időjárási körkép

2022.11.26. 16:00

Hóra szomjas a föld Győr-Moson-Sopron megyében

Szokatlanul enyhe volt eddig a november, régen ideje volt már annak, hogy nulla fok közelébe kerüljön a hőmérő higanyszála. Régiónkban továbbra is súlyos az aszály, egy vastag hótakaró jól jönne a földeknek, és vajon milyen tél vár ránk?

Gyurina Zsolt

Fotó: Szalay Károly

Melegebb ősz és tél – ez a tanulsága annak az összefoglalónak, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sopron-kurucdombi állomásának meteorológusa, Kiss Márton készített lapunknak. Eszerint október a megszokottnál közel három fokkal magasabb értékeket hozott: az átlagos 10,4 fok helyett 12,5–13 fokos középhőmérsékleteket regisztráltak Győr-Moson-Sopron megyében.

November első fele 7,5 fokos átlagot hozott, ez szintén mintegy két fokkal magasabb a megszokottnál. Győrben mindössze négy, Sopronban három napon volt gyenge fagy.

Enyhe december

Az elmúlt napokban hidegebbre és csapadékosabbra forduló idő a megye nyugati hegyeiben már hozott vékony hóleplet, ami azonban hamar elolvadt. November utolsó dekádjában ez normális, sőt a Nyugat-Dunántúlon az első sík vidéki havazásoknak is ez az idejük, közölte a Kisalfölddel a meteorológus.

– Az ősz és a tél időjárása között nehéz összefüggéseket találni. Az OMSZ budapesti központjában készülnek hosszú távú, úgynevezett éghajlati előrejelzések. Ezek szerint decemberben az átlagosnál kissé enyhébb, átlagosan csapadékos idő vár ránk. A január átlagos hőmérsékletűnek és az átlagnál kissé szárazabbnak tűnik – nyilatkozta lapunknak Kiss Márton.

 

Enyhe és hószegény telek

A leghidegebb évszakunk jelentős változáson ment át az utóbbi évtizedekben. Ma már a leghidegebb hónap középhőmérséklete sem csökken fagypont alá térségünkben: az 1991–2020 közötti harminc évet tekintve csupán a Soproni-hegység 400 méter feletti területein találunk negatív januári átlaghőmérsékleteket.

Természetesen egyes éveket jelentős ingadozás jellemez, tehát keményebb telek – igaz, ritkábban, mint 30–40 éve, de – előfordulnak.

Legutóbb 2017 januárja hozott kemény hideget. Akkor a havi középhőmérséklet négy fokkal maradt el a megyében a megszokottól, Sopronban például ekkor csökkent legutóbb –10 fok alá a hőmérséklet. A 2012/13-as tél ugyan nem volt hideg, de ez volt az utolsó tél, ami komolyabb havat hozott: ebben a szezonban Sopronban 57 hótakarós nap volt. A 2017. januári hidegtől és a 2012/13-as havas téltől eltekintve az elmúlt 10 évben csak enyhe és hószegény teleink voltak.

Jelentős csapadék kellene

Miközben a nyári aszály súlyos gondokat okozott, az ország legnagyobb részén kiadós esők érkeztek az ősszel, megkezdve a talajból hiányzó nedvesség visszapótlását. Győr-Moson-Sopronban ugyanakkor nem ilyen jó a helyzet, a kiadós esőkből rendre kimaradt. Győrben szeptemberben 52,2 mm, októberben 5,8, novemberben 20-ig pedig 7,6 mm esett. Sopronban sem jobb a helyzet: szeptemberben 30,6 mm, októberben 12,5 mm, november első 20 napjában pedig 26,5 mm csapadékot rögzítettek a mérőállomások. Ez sajnos fele sincs az elvárhatónak, így a megyében az 50–100 cm-es talajréteg nedvessége továbbra is aszályt mutat, fogalmazott a meteorológus. A felszínhez közeli rétegek pedig a régióban a legszárazabbak az országban: miközben a 0–20 centiméteres talajréteg az ország jó részén már telített nedvességgel, addig a megyében ezek az értékek csupán 46–74 százalék között mozognak. További jelentős csapadékra lenne szükség.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában