Aszály után

2022.11.07. 08:47

Hiába a sok eső, gyorsan visszaapadt a patakok vízszintje Sopronban és környékén

Jelentős mennyiségű csapadék hullott le Sopron környékén az elmúlt napokban, ami meg sem látszik az aszály miatt szinte kiszáradt patakok vízállásában.

kisalfold.hu

A Rák-patak még májusban öntött ki egy nagyobb esőzés után, nyáron teljesen kiszáradt. A mostani esőzés után másnap nyoma sem volt a megemelkedett vízszintnek.

Forrás: Kialföld archív

Fotó: Máthé Daniella

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 23 milliméter eső esett Sopronban és környékén pénteken. Emiatt aznap a szokásosnál sokkal magasabban hömpölygött az Ikva Sopron belterületén, úgy, mint ami ki akar lépni a medréből. Azonban a csapadék megszűnésével azonnal apadni kezdett a patak, és másnapra már szinte nyoma sem volt a szintemelkedésnek. 

Hasonló az eset a Rák-pataknál is, ahol a pénteki esőzés másnap szinte meg sem látszott. A Rák-patak szeszélyes vízjárását jól megmutatták az elmúlt hónapok. A patakmeder nyáron szinte porzik, de egy nagyobb esőzésnél kilép a medréből. 

Az év korábbi hónapjaiban Sopronban sokan szemtanúi lehettek annak, hogy a Rák-patak mellett az Ikva vízszintje is drámaian lecsökkent, de a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet kertjéből induló Gida-patakkal is hasonló a helyzet. Az utóbbi elapadni látszó patak táplálná a Béka-tavat, illetve a Gida-pataki tavat is, amik ugyancsak láttak már szebb napokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában