Helyi időjárás

2018.12.30. 17:27

Ilyen lesz az idő az év utolsó napján - Szilveszter időjárása megmutatja, milyen lesz az új év

A lényeg: estétől már csapadékmentes idő várható, és fagyra sem kell számítani. Az új év első hetében viszont havazás jöhet!

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre nagyobb területen alakulhat ki gyenge csapadék zömmel eső formájában, de néhol havas eső, a hegyekben és északkeleten esetleg hó is hullhat az OMSZ előrejelzése szerint. Éjszaka a Dunántúlon és északon szakadozottá válik a felhőzet, és reggel már csak a keleti megyékben lehet csapadék.


Hétfőn az ország északnyugati felén néhány órás napsütésben is bízhatunk, míg másutt csak lassan csökken a felhőzet. Kevés eső, havas eső, Északon, keleten és a Bakonyban hó is eshet, de estétől már nagyrészt csapadékmentes idő várható. A Dunántúlon és középen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 2 és 6 fok között várható.

 

A régiek az év utolsó napjának időjárásából következtettek, milyen idő lesz a következő évben, ehhez is adunk némi útmutatást. Az időjóslás szerint a Szilveszter reggeli napsugár kevés bort hoz a jövő esztendőre. Ha ilyenkor szép, napfényes az idő, akkor jó esztendőre lehet számítani. Az északi szél hideg, a déli enyhe telet jósol. Ha csillagos az ég: rövid tél várható, ha pedig piros a hajnal: hideg, szeles idő lesz. Szilveszter éjszakáján, ha szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratás és szüret várható. Ellenben, ha szilveszter éjjel esik, újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Ha egyforma az esztendő utolsó estéje, és a következő év első napja időjárása, akkor jó termés, gazdag esztendő várható.


Időjárási helyzet Európában

Izland és a Balti-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Frontjaik mentén - Európa északnyugati országai felett és a Kárpát-medence környezetében - sok a felhő, és többfelé esik az eső, Finnország déli felén pedig havazik. Egy leépülőben lévő ciklon található a Fekete-tengernél is, amely ezért egyre kisebb területen okoz felhős időt. A szárazföld déli, délnyugati harmada, valamint a Kelet-európai-síkság felett ezzel szemben magasnyomású zóna húzódik. A reggeli pára, illetve köd megszűnése után sokat süt a nap, csapadék sem fordul elő. A hőmérséklet délután a déli országokban általában 11 és 17, az Ibériai-félsziget partjainál néhol 18 és 21 fok között alakul. A kontinens más tájain is enyhének mondható az idő az ilyenkor megszokotthoz képest: a középső országokban 1 és 12 fok közöttiek a jellemző csúcsértékek, és igazán nagy fagy (-10, -16 fokos maximumok) csak a Kelet-európai-síkság területén van. A Kárpát-medence térségébe hétfőn a déli anticiklon peremén valamivel szárazabb levegő érkezik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék.


Téliesre fordul az időjárás az új év első hetében  

Téliesre fordul az időjárás az új év első hetében: lehűlésre kell készülni, helyenként mínusz 10 Celsius-fok körüli hideg lesz, emellett többször várható havazás is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.


Hétfőn, Szilveszter napján az ország délkeleti harmadán csak lassan szakadozik, csökken a felhőzet, míg másutt akár néhány órás napsütés is lehet. Keleten még előfordulhat gyenge eső, havas eső, esetleg hó, de estétől az ország túlnyomó részén már csapadékmentes idő várható. A szél a Dunántúlon és a középső országrészben megerősödik, a Dunántúli-középhegységben viharossá fokozódik. Késő délutántól mindenütt csillapodik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet általában plusz 2 és 6 fok között várható.


Kedden, Újév napján reggel, délelőtt nyugaton néhol kisebb eső, esetleg néhol ónos eső, majd hosszabb szünet után estétől észak felől egyre több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék: az északi hegyekben és a Tiszántúlon lehet hó, másutt eső, havas eső valószínű. Néhol megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul, a szélvédett, de kevésbé felhős helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 8 fok között alakulnak.


Szerdán a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a nap első felében szórványosan alakulhat ki eső, havas eső, majd napközben hózáporok várhatók. A szél többfelé viharos lesz. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.


Csütörtökön is többfelé viharos lesz a szél. Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Elszórtan alakul ki hózápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul.


Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható, majd északnyugat felől beborul az ég, estétől havazás kezdődik. A szél erős, néhol viharos lesz. A leghidegebb órákban általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, de a szélvédett helyeken (jellemzően északkeleten) mínusz 11 fokig is hűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulnak.


Szombaton többfelé várható havazás. Többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul. Vasárnap elszórtan várható havazás, erős, olykor viharos széllel, mínusz 8 és mínusz 1 fok közötti minimum-, illetve mínusz 3 és plusz 3 fok közötti csúcshőmérséklettel - olvasható az előrejelzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában