kisalfold.hu videó

2024.05.28. 17:24

Csornai cserépgyár - Milliárdos fejlesztés, robotok végzik el a fizikai munkát - fotók, videó

1,2 milliárd forintból fejlesztették a Wienerberger cégcsoport csornai cserépgyárát. Az üzemnek azt a területét automatizálták, amelybe a vállalat már nem, vagy csak nagyon nehezen kapott munkaerőt. A robotizálás kiváltotta a kemény fizikai munkát a csornai cserépgyárban.

Cs. Kovács Attila

A csornai üzemben gyorsan és hatékonyan állítanak elő minőségi terméket, mutatta be a fejlesztést Petrovszki Emil Mihály gyárigazgató.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Megnyitása óta a legnagyobb fejlesztésén esett át a csornai cserépgyár. A Wienerberger cégcsoport tulajdonában lévő üzem technológiája így világviszonylatban is kiemelkedő. Az új, korszerű berendezések és a hat robot "foglalkoztatása" jelentősen modernizálta a gyártási folyamatokat, növelte az üzem hatékonyságát, illetve a termékek minőségét. Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás részeként teljes felújításon esett át a 120 méter hosszú, 1000 fokon üzemelő égetőkemence is.

csornai cserépgyár
A csornai cserépgyár technológiáját korszerűsítették. Fotó: Cs. Kovács Attila

A csornai cserépgyárban tegnap tartottak bejárást, melyen ismertették a beruházás részleteit. Elöljáróban Nagy Zsolt István, a Wienerberger zrt. marketing vezetője a cég történetéről beszélt. Kiderült, hogy a vállalatot 1819-ben Miesbach Alajos alapította Bécsben. Magyarországra az 1838-as, nagy pesti árvíz után került, amikor hárommillió darab téglára kapott megrendelést az újjáépítéshez. Rövidesen Kőbányán létrehozta az első hazai téglagyárát. A Wienerberger csoport jelenleg három földrészen, huszonhét országban működtet több, mint kétszáz gyárat. Közel húszezer alkalmazottja van és éves árbevétele eléri az ötmilliárd eurót. Magyarországon tizenegy üzemben nyolcszázan dolgoznak, az árbevétel csaknem 60 milliárd forint.

Robotok a csornai cserépgyárban

A fejlesztés részleteit Petrovszki Emil Mihály, a gyár igazgatója mutatta be. Kiemelte, a korszerűsítést az is indokolta, hogy a feladatra, mely a modernizálás előtt kemény fizikai munka volt, nem igazán találtak embert. A munkatársaknak ugyanis naponta több tonnányi cserepet kellett megmozgatniuk, gyakran 55 fokos melegben. Próbáltak az ország más részeiből toborozni, illetve külföldről is, de nem jártak sikerrel. Ezért úgy döntött a cégvezetés, hogy a legnagyobb fizikai kihívást jelentő részleget automatizálják. Egy  ötven éve a piacon lévő olasz céget bíztak meg a szükséges berendezések felszerelésével. A robotizálás során a régi, gazdaságos technológiát kellett ötvözni a legmodernebb folyamatokkal. "Mintha ember csinálná kézzel, úgy oldották meg a kérdést"- hangsúlyozta Petrovszki Emil Mihály. 

Hozzátette: a fejlesztéssel gyorsan tudnak előállítani kiváló minőséget, ami a piacon komoly versenyelőnyt jelent. 

Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is. Ennek a módszernek köszönhetően a munka folyamatos és a próbaüzem alatt 25 százalékkal gyorsult.

A robotok integrálása a gyártási folyamatokba komoly lépést jelent a modernizáció terén, a fejlett automatizációs rendszerek bevezetése pedig tovább fokozza a gyártás hatékonyságát és precizitását. Büszkék vagyunk arra, hogy a Wienerberger folytatja hazai fejlesztéseit, és több milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra. Ezáltal nem csak a magyar ipar jóhírét öregbítjük a világban, hanem az üzemeinkben dolgozó szakemberek is unikális tudást és szakértelmet szerezhetnek, amelyet később akár a Wienerberger globális gyártási folyamataiban is felhasználhatnak

 – véli Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. igazgatóságának elnöke.

A gyárigazgató büszkén mutatta meg saját fejlesztésű minőségvizsgálójukat, ami lézertechnikával dolgozik, többek között 3D-kamera, ultraérzékeny mikrofon és hanganalízis közreműködésével. Jellemző rá például, hogy egy-egy ponton a lézer 1200 mérést végez el egyetlen másodperc alatt. A rendszerbe került hibás cserepet így azonnal kiemelik a gyártószalagról.

A gyártási folyamat során két ponton is ellenőrzik a kész termékeket. Első lépésben három ipari és 3D-s kamerával, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal vizsgálja meg az adott cseréptípus előre beállított paramétereit (szélesség, vastagság, szín stb.). A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot. A csornai gyár saját fejlesztése a lézeres „Ré szeme”, amely egyedülálló módon, kizárólag a cserép vetemedését, görbülését ellenőrzi. Az új ellenőrzési folyamat biztosítja, hogy egyetlenegy cserép sem kerülhet ki úgy a gyárból, hogy ne menjen át a szigorú minőségellenőrzésén.

csornai cserépgyár
Automatizált sorok, robotok mozgatják a gyár termékeit. Fotó: Cs. Kovács Attila

A gyár egyik legfontosabb és központi egysége, a 120 méter hosszú, közel 1000°C fokon üzemelő égetőkemence is teljes felújításon esett át. Húsz éves folyamatos működés után a felújítás kezdetén lekapcsolták, hogy alaposan átvizsgálhassák és cserélhessék az évek során hatalmas hőhatásnak kitett gáz égőszárakat és a kerámiaburkolat elemeit. A kemence mellett a cserépgyár más egységei is nagyobb mértékű állagmegóvást és korszerűsítést igényeltek. A projekt során az üzem főbb technológiai egységeire fókuszáltak: köztük a csatornaszárítóra, alagútkemencére, csomagolósorra és magára a gyártócsarnokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában