Érzékenyítés

2024.04.29. 10:29

Kulcsszakma lesz a közösségszervezés – szakmai workshop az idősödő korosztályról a Széchenyi-egyetemen

„Az idősödő korosztály értékei és közösségei” címmel közművelési szakmai workshopon vehettek részt a jelen és a jövő közösségszervezői a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és az egyetem tulajdonában lévő Rejuvina Kft. közös szervezésében.

Széchenyi Egyetem

A Széchenyi István Egyetem Apáczai-karán több évtizedes hagyománya van a kultúraközvetítő kurzusoknak, amelyek keretein belül az intézmény az 1960-as évektől nyújt népműveléssel, közművelődéssel, közösségszervezéssel kapcsolatos szaktudást. Utóbbi 2019 óta önálló alapszakként is tanulható az egyetemen, hallgatói pedig már az alapozószakasz alatt találkozhatnak az idősödő korosztállyal kapcsolatos érzékenyítést célzó tantárgyakkal. 

A rendezvényen szép számban vettek részt a jelen és a jövő közművelődési szakemberei. 
Fotó: Adorján András / Forrás: SZE

 „Az emberiség évezredes vágya válik valósággá azzal, hogy hosszabb életet élhet, erre a változásra azonban se a tudomány, se a gazdaság, se a társadalom nincs felkészülve.” Ez volt a mottója annak a konferenciának, amit az Apáczai-kar idén 5. évfordulóját ünneplő közösségszervezés szak és a térség közművelési szakemberei szerveztek. Az előadók rámutattak az idősödők számának növekedését eredményező demográfiai folyamatra és hangsúlyozták a társadalmi változások szükségességét. 

Zsolnay Janka, a kar mesteroktatója megnyitó beszédében tolmácsolta dr. Pongrácz Attila dékán szavait, aki megköszönte az NMI munkatársainak a 2016 óta tartó sikeres együttműködést és a közösségszervezés szak mindenkori hallgatóinak támogatását. Ezt követően a demográfiai trendekből következően a jövőben várható kultúraközvetítő feladatokra és a pályaadaptáció alapvető kérdéseire épülő workshopot Tóthné Boda Éva, az NMI vármegyei igazgatója nyitotta meg. 

„Az idősödő korosztály közösségei a közművelődés jelentős szegmensét alkotják, így minden település fontos feladatának tekinti, hogy segítse, támogassa és bevonja őket kulturális programjaiba” – emelte ki az NMI vármegyei igazgatója, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a közművelődés fókusza napjainkban is az értékmentés, az értékteremtés, a társadalmi tőke növelése, valamint a szellemi és lelki regenerálódás segítése. 

Dr. Vehrer Adél egyetemi docens, a közösségszervezés szak szakfelelőse felhívta a figyelmet a demográfiai folyamatok jelentős változására, amelynek eredményeképpen ma már az idősödő korosztály a legnagyobb létszámú célcsoport a kulturális szervezéssel és a humánfejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára. „Ez a folyamat alapvetően két nagy területen jelent kihívást: a generációk együttműködése és párbeszéde, valamint a szellemi és fizikai aktivitásban megélt időskor kérdésköreiben. Ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra válaszokkal tudjunk szolgálni, a jövő munkaerőpiacán kulcsszerep jut majd a kulturális közösségszervezőknek és a humánfejlesztőknek” – fejtette ki véleményét dr. Vehrer Adél, aki előadásában pozitív példákat és követendő közösségi mintázatokat mutatott be a világ számos pontjáról. 

Dr. Vehrer Adél egyetemi docens kiemelte a közösségszervezők és humánfejlesztők szerepét az idősödő korosztály aktivizálásában.
Fotó: Adorján András / Forrás: SZE

A jó gyakorlatok sorát folytatva Némethné Jankovics Györgyi, az Európai Idősügyi Tanács (ESO) kelet-európai alelnöke kiemelte, hogy a nemzetközileg elfogadott álláspont szerint gazdasági szempontokat is figyelembe véve az időseket ma már nem csupán aktivitásra, hanem produktivitásra kell ösztönözni. „Gyakran halljuk, hogy az idősödők a társadalom és a gazdaság tehertételei, de érdemes inkább erőforrásként gondolni erre a korosztályra, hiszen az Európai Unió tagállamaiban folyamatosan nő a 65 éven felüliek aránya. Minden társadalomnak meg kell teremteni az ellátásukhoz szükséges gazdasági, egészségügyi és szociális infrastruktúrát, a legnagyobb probléma azonban, hogy a mai európai országok erre a változásra nincsenek felkészülve” – figyelmeztetett a demográfiai változás veszélyeire Némethné Jankovics Györgyi. 

Az esemény zárásaként dr. Ponyi László, a NMI kutatási központvezetője által moderált kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők „Karrierlehetőségek a közművelődésben” címmel. A szakmában rejlő lehetőségekről Kokas Éva, a győri Generációk Művelődési Háza igazgatója, Ihász Mónika, a Fertődi Művelődési Ház és Szabadidőközpont igazgatója, valamint Németh Fáni, a bősárkányi közösségi színtér közművelődési szakembere beszélt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában