Hosszú hétvége

2024.03.29. 07:39

Nem ússzuk meg szárazon a húsvétot: wellnesselni indulunk

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a Szallas.hu adatai szerint. A két- és a hároméjszakás tartózkodás a legnépszerűbb, ezek összesen a foglalások 80 százalékát teszik ki. A hosszabb kikapcsolódáshoz többen választanak hotelt, nagyobb létszámnál pedig vendégházba, apartmanba vagy panzióba foglalnak. Eger, Gyula és Hajdúszoboszló vezetik a legnépszerűbb úti célok listáját. Eddig a márciusban az online kifizetett összegek közel 30 százalékát fizették SZÉP kártyával.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Egy rövidke lélegzetvétel után máris itt a következő hosszú hétvége, a négynapos húsvét, és az április nyolcadikáig tartó tavaszi szünet. A Szallas.hu adataiból kiderül, hogy a húsvéti foglalások 73 százaléka non-hotel szállástípusba (apartman, vendégház, panzió stb.), 27 százaléka hotelbe szól. Utóbbi esetén a négycsillagos kategória a legkeresettebb, a vendégek 14 százaléka választotta. De nem sokkal maradtak le a háromcsillagos szállodák sem (11%).

„A foglalások 43%-a két éjszakára, 36%-a három éjszakára, 20%-a pedig egy éjszakára szól – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. – Úgy tűnik, hogy a hosszabb kikapcsolódásra vágyók körében népszerűbbek a hotelek: 3 éjszakás tartózkodásnál a vendégek közel harmada választott szállodát.” Az átlagos foglalásonkénti vendégszám alapján a családok többsége és a több fős társaságok nagyobb arányban választanak szállást az apartman, panzió és a vendégház kategóriából. „A non-hoteleknél 3,9 fő, míg a szállodáknál 2,8 fő az átlagos létszám/foglalás" – mondta a sajtószóvivő. További érdekesség, hogy az egy fős utazások száma ezúttal kimondottan alacsony (3%), és csaknem minden harmadik húsvéti utazó wellness-szálláshelyen pihen. Vannak olyan szállásadók, akik 15-20 százalékos kedvezményes, tematikus csomagokkal várják a feltöltődni vágyókat. Sokan gyermekprogramokkal készülnek - jellemzően kézműves foglalkozásokkal, tojásfestéssel, tojásfutammal, arcfestéssel várják a kicsiket, de lesz, ahol bohóc szórakoztatja majd őket. Persze a felnőttek sem maradnak program nélkül: sok helyen sztárvendég énekel majd a vacsora közben.

A legnagyobb turisztikai régiók közül Észak-Magyarország a legnépszerűbb a Szallas.hu húsvéti foglalásainak negyedével. Pillanatnyi állás szerint hármas holtversenyben a Balaton, a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl követik a sorban - a foglalások 12-12 százalékát tették meg eddig ezekbe a régiókba. A települések közül Eger, Gyula, Hajdúszoboszló a legnépszerűbb jelenleg mind foglalási szám, mind vendégéjszakaszám alapján. Pécs, Szeged, Miskolc, Budapest, Hévíz, Nyíregyháza és Siófok is a top tíz úti cél között szerepel a Szallas.hu foglalási darabszámai alapján. A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakaszám alapján az egy főre eső átlagos éjszakánkénti ár 12 824 forint. Január óta ismét a pihenésre fordítható (csak) a SZÉP kártya és az emberek el is kezdték használni. 2024 januárjától ismét csak a pihenésre fordítható a SZÉP kártya, és ez meg is érződik a foglalásokon. „Eddig márciusban az online kifizetett összegek 28,3%-át fizették SZÉP kártyával" – mondta Kelemen Lili.

A húsvéttal indul a tavaszi szünet, de nem ér véget vele, hiszen sokan időzítik utazásukat inkább a hosszú hétvége utánra. „A húsvétot követő héten csaknem a négynapos ünnep számait hozzuk, így a teljes tavaszi szünetben szinte duplázzuk a hosszú hétvége eredményeit" – mondta a sajtószóvivő.

A top 10 legnépszerűbb belföldi település a magyarok körében a Szallas.hu-s foglalási darabszám alapján a húsvéti hosszú hétvégén:

1. Eger
2. Gyula
3. Hajdúszoboszló
4. Pécs
5. Szeged
6. Miskolc
7. Budapest
8. Hévíz
9. Nyíregyháza
10. Siófok

A top 10 legnépszerűbb belföldi település a magyarok körében a Szallas.hu-s vendégéjszakaszám alapján a húsvéti hosszú hétvégén:

1. Eger
2. Hajdúszoboszló
3. Gyula
4. Pécs
5. Miskolc
6. Szeged
7. Siófok
8. Zalakaros
9. Nyíregyháza
10. Hévíz

A top 10 legnépszerűbb belföldi település a magyarok körében a Szallas.hu-s foglalási darabszám alapján a teljes tavaszi szünetben:

1. Eger
2. Gyula
3. Pécs
4. Budapest
5. Szeged
6. Hajdúszoboszló
7. Miskolc
8. Zalakaros
9. Nyíregyháza
10. Siófok

A top 10 legnépszerűbb belföldi település a magyarok körében a Szallas.hu-s vendégéjszakaszám alapján a teljes tavaszi szünetben:

1. Eger
2. Gyula
3. Hajdúszoboszló
4. Pécs
5. Zalakaros
6. Szeged
7. Nyíregyháza
8. Miskolc
9. Siófok
10. Budapest

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában