Téli takarmányozás

2024.02.04. 08:00

A vadak is igénylik a törődést, fontos az etetésük télen is Győr-Moson-Sopronban

Tartós, hideg tél nem volt, a vadak etetése mégis kitart március végéig vármegyénk erdeiben. Az időjárás befolyásolja az etetés mértékét, enyhe időben kevesebb táplálékra van szükségük az állatoknak, tartós hideg esetén többre. Kukorica, lucernaszéna és cukorrépa jelenti elsősorban az élelmet az állatoknak. Az apróvadak, őzek, szarvasok, vaddisznók is az etetőkhöz járnak, megtanulják, hogy hol találnak élelmet maguknak. A vadgazdálkodók idén is jelentős összeget fordítanak a téli takarmányozásra.

Ollári Gergely

A vadon élő állatok fő eledele télen a kukorica. Felvételünkön Mohácsi Zoltán, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vadásza. Fotó: Rákóczy Ádám

A téli etetési időszak általában novembertől egészen március végéig tart. Ilyenkor lecsupaszodik a határ, és a tavaszi vetések sem zöldellnek még a földeken. Az etetésnek fontos szerepe van a vadkárok csökkentésében is, mert az állatok a környezetükben keresik meg a szükséges táplálékot. 

Többféle etető 

– Az időjárás befolyásolja a téli vadetetést, enyhe időben kevesebb táplálékra van szükségük az állatoknak, tartós hideg esetén többre. Sokféle etető van. Erdős területeken nagyvad-, mezőgazdasági területeken pedig apróvadetetőket helyeznek ki. Ezek akkor látják el a funkciójukat, ha a takarmányt megvédik az időjárástól, a csapadéktól – mondta el lapunknak Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének titkára. 

Vármegyénk valamennyi területén végeznek vadetetést. Ennek módja és mértéke függhet az állatok mennyiségétől, de akár a vadgazdálkodási célok is befolyásolhatják. Az etetőket folyamatosan javítani és karbantartani kell. 

Pontosan kiszámolva 

– Az élőhely vagy a vadlétszám változása esetén áttelepítjük az etetőket, vagy újakat helyezünk ki. A legtöbb azonban állandó helyen van, amit az évtizedes szakmai szempontok, megfigyelések határoznak meg. Tudni, ismerni kell az állatok téli tartózkodását, és az egyéb környezeti tényezőket is figyelembe kell venni. Így a megközelíthetőséget, a szélirányt, a mezőgazdasági kultúrát vagy a közút távolságát. Az etetők számát a vadmennyiség határozza meg, minél több van a területen, annál jobban „szét lehet húzni” az állományt, csökkenteni a környezeti hatást – tette hozzá a titkár. 

Egy etető elkészítése, szállítása jelentős költség, ezért a vadgazdálkodók igyekeznek a kiadásokat optimalizálni, csak a legszükségesebb esetekben mozgatják őket. A vadgazdálkodók országos szinten évente tizenhétezer tonna szálas-, hatvankétezer tonna szemes-, negyvenháromezer tonna lédús takarmányt, valamint kétezer-ötszáz tonna speciális vadtápot is megetetnek az állatokkal. 

Szálas- és lédús takarmányok 

– A legelterjedtebb eleség a kukorica, a búza, az árpa, a zab, a cirok, de lédús takarmányként cukor- és takarmányrépa, káposzta, alma és siló is kerül az erdőkbe. A nagyvadetetőknél fontos kiegészítő elem a nyalósó, ebből országosan évente ezerháromszáz tonna fogy. A vadgazdálkodók a takarmány egy részét tárolják, és az időjárás függvényében szakaszosan juttatják ki a területekre – mondta el lapunknak Orbán Henrik. 

Az intenzív etetés időszaka március végéig tart. A vadászok általában többször töltik fel az etetőket takarmánnyal, ezáltal folyamatosan biztosított a megfelelő minőségű élelem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában