Presztízs-díj után: továbbra is fejlődésben a Szalay-gazdaság

2023-ban immár negyven esztendeje, hogy Szalay Ferenc és felesége önálló gazdálkodásba kezdtek Farádon. Mára komoly családi gazdaságot hoztak létre. Szántóföldi növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, feldolgozással és értékesítéssel is foglalkoznak.

Kisalföld.hu

Ifj. Szalay Ferenc és Szalay Szabolcs folyamatosan veszik át a gazdaságot szüleiktől.

Saját termelői boltjaik vannak Rábaközi Termelők Por¬tékái néven Sopronban, Farádon és Győrben. Szalay Ferenc 2019-ben vehette át az év agrárvállalkozásának járó Presztízs-díjat.

Szalayék a gazdaságot folyamatosan fejlesztik. Az elmúlt, nehézségekkel teli években is úgy döntöttek, hogy a tervezett beruházásokat megvalósítják.

– Pályázatok, állami támogatások segítségével sikerült előrelépnünk. Korszerűsítettük edvei telephelyünket, ahol az ólat szigeteltük, lecseréltük a tetejét, járványvédelmi és higiéniai fejlesztéseket hajtottunk végre. A következő lépés a csornai telephelyünk bővítése volt, egy új istállót építettünk. Ennek segítségével már fennakadás nélkül tudjuk ellátni a Rábaközi Termelők Portékái boltokat.

A legmodernebb technikát építettük be, ami például a csirkék átlagsúlyát is folyamatosan jelzi számunkra – sorolta a fejlesztéseket Szalay Ferenc.  

A farádi gazda arról is beszámolt, hogy náluk megkezdődött a generációváltás. A fiai egyre több terhet vesznek le a szülők válláról, kialakultak a feladatkörök. „Feleségem is és én is nyugdíjasok lettünk, szeretnénk egy kicsit lassítani és átadni a gazdaság irányítását a fiúknak, akik az elmúlt években bizonyították, hogy érdemesek a feladatra. Persze, a komoly döntéseket még mindig együtt hozzuk meg, és a terveket is közösen készítjük el” – jegyezte meg Szalay Ferenc.

Az elképzelések között szerepel a kapacitás bővítése, mivel az új kistermelői jogszabályok a feldolgozható és értékesíthető mennyiséget megemelik. „Ezt szeretnénk kihasználni, új hűtőkamrát építeni, új mosóberendezést beállítani, a csornai telep régi istállóját korszerűsíteni. Mindezt a közeljövőben szeretnénk elvégezni” – tette hozzá Szalay Ferenc.(x)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában