Sok eső

2023.08.12. 08:49

Késői szüretre készülnek a borászok Győr-Moson-Sopronban

Óvatos elégedettséggel nyilatkoznak egyelőre a lapunk által megkérdezett borászatok térségünkben. A tápi Drávucz Családi Borászatnál várhatóan jó lesz a termésmennyiség, Fertőbozon júliusban sok bort értékesítettek, és bíznak a kedvező számokban.

Gyurina Zsolt

Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke. Fotó: Máthé Daniella

- A szőlő szépen fejlődik, a virágzás és termésnövekedés rendben zajlik. Több helyen olvastam, hogy szőlőbetegségekkel küzdenek a gazdák, de nálunk nem okozott problémát a növényvédelem. Az ígérkező termés mennyiségével is elégedett vagyok, hozzátéve, hogy mi eleve alacsony hozamokkal dolgozunk. A nyári csapadéknak örülünk, mivel a mi területeinken a talaj mélyebb rétegei még mindig szárazabbak az átlagosnál - nyilatkozta lapunknak Drávucz Mónika, a tápi Drávucz Családi Borászat tulajdonosa.

A terheik nem növekednek

- Szeptember harmadik hete előtt biztosan nem kezdünk bele a szüretbe, most boraink palackozása van soron. A 2022-es évjáratú boroknak egy picit több érési idő kellett: a furmint már elkészült, a cabernet franc-kékfrankos cuvée várakozik, de nem sokáig. Idén kipróbáltuk a vörös esetén a házasítást és jó iránynak tűnhet. Már rövidebb távon is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a Kárpát-medence ökológiai adottságaihoz jobban szokott kékfrankos lesz a domináns fajta a vörös cuvée borunkban. 

Mint Drávucz Mónika hozzátette: az új hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése miatt attól tartottak, hogy nehezen lehet majd beszerezni a borospalackokat, ráadásul magas áron, de úgy tűnik, hogy a borászatok terhei nem növekednek. Ők is érzik, hogy nő a fehér és rozé bor iránti igény, míg a vörös iránti kereslet pedig csökken. Minden évben fejlesztenek: idén elkészült a szőlőhegyen található kemencéjük, így a borkóstolás kiegészülhet frissen készült kemencés finomságok fogyasztásával, fejezte be a tápi borász.

 

Érdekes évjárat lehet

- Lényegesen több csapadékot hozott eddig ez az év, mint az előző kettő, aminek nagyon örültünk, mert ugyan a szőlő alapvetően szárazságtűrő növény, de a vegetáció bizonyos szakaszaiban nagyon szükségük volt a talajból eddig hiányzó nedvességre - kezdte beszámolóját Molnár Tibor, a fertőbozi Vincellér Borbirtok borásza, társtulajdonosa, a Soproni Borút Egyesület elnöke. Azzal folytatta: a szeszélyes, olykor forró, majd visszahűlő időjárás érdekes évjáratot produkálhat. Az elmúlt években a szárazság miatt korai szüretek voltak, amelyek a kékszőlőből készült vörösbornak jót tettek, de a fehérborból készülő rozéknak nem annyira. 

Márpedig a trend az, hogy a fehérborokat egyre többen keresik, ezt nézve pedig jól jöhet a borászoknak a későbbi szüret, a több csapadék adta magasabb savtartalom. A terméshozamok esetében, mint mondta, még nem érdemes konkrét számokról beszélni, szokás szerint augusztus 20. után vizsgálják meg ezt alaposabban. Annyit azért elárult, hogy bízok a jó számokban. Az esők és az átlagosnál párásabb időjárás miatt természetesen megjelentek gombabetegségek, de a Vincellér Borbirtoknál sikerült megelőzniük a nagyobb bajt, a peronoszpóra és lisztharmat csupán elvétve jelentkezett. Egyes gazdáknál azonban lehetnek gondok, akiknek nem sikerült időben permetezniük. Molnár Tibor meglátása szerint az értékesítés nagy kilengéseket mutat: egy-egy erősebb időszak után hirtelen tűntek el a vásárlók, bizonyára az időjárással összefüggésben. Azért a júliust jónak mondaná. Náluk a birtokon augusztus utolsó két napján lesz a pasztörizált mustnak való alapanyag szürete. Irsai olivér fajtájuk nincs, de szerinte a borvidék többi gazdája augusztus végén, szeptember elején kezd majd szüretelni.

Bíznak az erős nyárutóban

- Kíváncsian várjuk az augusztusi eredményeket, hiszen a nyár második fele erősebb szokott lenni, több bort értékesítünk - mutatott rá a fertőbozi borász. - Lesznek még rendezvényeink, mint a Soproni Piknik vagy a Hegykői Borok Utcája. Az a megfigyelésünk, hogy augusztus végén eltűnnek a családos vendégek, majd 10-14 nap szünet után, szeptember első harmadának végétől számíthatunk az egyedülálló, vagy éppen az idősebb borfogyasztók megjelenésére a Fertőbozi borbirtokunkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában