Termőföldpiaci körkép

2023.03.27. 06:40

Elemzés a termőföldről – Visszaesett a piaci forgalom, kétmillió felett egy hektár Győr-Moson-Sopronban

A korábbi évekhez hasonló mértékben, 11 százalékkal drágult 2022-ben a termőföld hektáronkénti átlagára, és ezzel átlépte a 2 millió forintos újabb lélektani határt. A szántó hektáronkénti ára Győr-Moson-Sopronban átlagosan 2,458 millió, Komárom-Esztergomban 2,051 millió forint volt.

Gyurina Zsolt

Szántóknál Győr-Moson-Sopronban 10 százalék felett emelkedtek az árak. Ugyanakkor szembeötlő, hogy a piaci forgalom visszaesett. Fotó: MW-Illusztráció

A termőföld-értékelés online programjának hazai kifejlesztője és alkalmazója a győri székhelyű Agrotax Kft., amely 2015 óta a kifüggesztett hirdetmények adatbázisa alapján elkészíti az éves országos termőföldpiaci körképét. Az elemzésbe 14.742 értékesített föld adatai kerültek be, összesen 22.943 hektárnyi földterület. Az adatok azt mutatják, hogy tavaly az előző évhez képest 27 százalékkal esett vissza a piaci forgalom, valamint mintegy 25 százalékkal csökkent az értékesített földterületek átlagos mérete is.

Dr. Kovács Norbert közgazdász, vezető elemző úgy összegzett lapunknak: Győr-Moson-Sopron egyes térségeiben tartósan magasabbak az átlagárak, mint az ország más területein. Kiemelte, hogy a termőföld árát a település fejlettsége kevésbé befolyásolja, mint a föld minősége, feltéve, ha az 25 aranykorona-értéknél magasabb minőségű szántó. 

Pannonhalma drágább

Szántóknál régiós bontásban a legalacsonyabb növekedés (6,9 százalék) 2022-ben Nyugat-Dunántúlon volt, viszont az átlag- árakat tekintve Győr-Moson- Sopronban 10,28 százalékkal emelkedtek az árak. Tavaly a vármegyében átlagosan 2,458 millió forint volt a szántó hektáronkénti ára. A gyepért, rétért, legelőért hektáronként 2,8 millió forintot adtak, az erdő hektárja 1,4 millió forint volt. Nyugat-Dunántúlon a gyümölcsös átlagosan 3,6 millió forintért kelt el, a szőlő 4,5 millió forintért. Érdekesség, hogy ezzel szemben a Közép-Dunántúlon a gyümölcsös átlagosan 8,5 millió forintért, a szőlő 9,1 millió forintért kelt el. Régiónkban az átlagártól Pannonhalma táján felfelé, míg Óvár környékén lefelé volt eltérés. Ugyanezek az adatok a szomszédban: Komárom-Esztergomban a szántó éves drágulása 16 százalék, átlagára hektáronként 2,051 millió forint volt. A gyepért, rétért, legelőért hektáronként 1,69 millió forintot számoltak, az erdő hektárja 1,1 millió forint volt. 

 

Kelendő a szántóföld 

– Nem volt meglepő, hogy országosan a termőföld átlagára tavaly átlépte a kétmillió forintos újabb lélektani határt, ugyanis a legkelendőbb művelési ág, a szántóföld hektáronkénti ára már 2021-ben átlépte ezt az értékhatárt. Ugyanakkor szembeötlő, hogy a piaci forgalom visszaesett, amire magyarázat lehet az egyre szűkülő kínálat, a növekvő, relatív magas földárak, de az is, hogy a földforgalom részben áthelyeződött az osztatlan közös tulajdonú földek megosztásának területére – nyilatkozta a Kisalföldnek Sáhó László, az Agrotax Kft. ügyvezetője. 
Az országban tavaly a tranzakciók többsége (68,2 százalék, 14 ezer hektár) szántóterületre vonatkozott. A második legnagyobb forgalma mind nagyságban, mind tranzakciószámban az erdőnek volt, és ezt követte a gyep-rét-legelő, majd a gyümölcsösök és szőlők. 

Bérlet kevesebbért 

A szántókra kötött forintalapú éves, hektáronkénti haszonbérleti díj átlagos értéke az országban 86.564 forint volt, ami 5,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. A Nyugat-Dunántúlon viszonylag alacsony áron (79.848 forint/hektár/év) lehetett bérbe venni földet. Tavaly a gyepterületek hazánkban átlagosan 1,86 millió forint/hektár áron cseréltek gazdát, az erdők átlagosan 1,235 millió forintos áron keltek el. Tavaly a gyümölcsösért 3,965 millió forintot kellett átlagosan fizetni hektáronként, ami 53 százalékos drágulás az előző évihez képest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában