A Nordmann örök

2022.12.13. 07:15

20–30 százalékkal drágultak a fenyők Győr-Moson-Sopronban – Megvesszük, mert egyszer van karácsony

A legtöbben az ember magasságú fát viszik, a lucot alig keresik: egy hete jelentek meg az első fenyőárusok. Körkép.

Mészely Réka, Gyurina Zsolt

Van, aki előre kifizeti – Nagy Niki a Győr Plazánál árul fenyőket, még hétvégén is, alaposan beöltözve a hideg ellen. Fotó: Csapó Balázs

– Az egy évvel korábbinál hamarabb kezdtünk árulni, de már az első napokban is sok volt az érdeklődő. Van, aki december elején megveszi a fáját, mert szereti, ha van választék, és a legszebb, legsudárabb fenyőt viheti haza, mások későbbre hagyják a vásárlást. Persze minden évben megesik, hogy valaki szenteste délelőttjén rohan hozzánk – közölte érdeklődésünkre Früstück Zsolt, aki a Győr Plazánál árul. Idén a bevétele egy részét a Csillagfény Alapítványnak adja és cipősdobozgyűjtést szervez azért, hogy a rászoruló gyerekeknek szebbé tegyék az ünnepet.

A luc kimegy a divatból 

Früstück Zsolt elmondta, hogy továbbra is a Nordmann a legnépszerűbb, a luc egyre inkább kimegy a divatból, mert nagyon hamar lehullatja a leveleit, inkább csak az idősek viszik. A most megvett fa is eláll, ha kitesszük az erkélyre. Termékei frissen vágottak: a Nordmannok Zala megyéből, a lucok és ezüstök a Fejér megyei Fehérvárcsurgóról érkeztek. Árul az utóbbi években elterjedt, egyre keresettebb kolorádói jegenyefenyőt is. Szeretik, mert nem bök, nem hullik – tette hozzá. Hosszú leveleiről lehet megismerni és a szoba melegében citrusos-narancsos illatot áraszt. Ára viszont borsos, 30 ezertől kezdődik. 

– Karácsonyfának a legtöbben az ember méretű, nagyjából egy méter hetven centiset keresik. Az árak tavalyhoz képest 20–30 százalékkal emelkedtek, nagyjából két-háromezer forinttal kerül többe most egy kétméteres, egy kis törpe pedig 500 forinttal – felelte a győri árus. Nála 7500 és 13 ezer közötti árakat láttunk, gyökeres fenyő 13–15 ezerért kapható. Sokan szeretnék, ha már a helyszínen a talpba faragnák a vásárolt fát, ezért két éve vett egy gépet erre a célra. A faragásért nem kér pénzt. 

Ilyenkor nem számít az ár 

Megszólítottunk két vásárlót. Hamvai Anikó Felpécen lakik, évek óta a Nordmann híve. Korábban gyökereset is vett, de sosem maradt meg a kiültetés után. – Cserépkályhával fűtök, jó meleg van, ezért olyan fajtát veszünk, amelyik ezt elbírja. A gyerekek már megnőttek, a hely pedig kicsi, ezért nem veszünk nagy fát. Drága, igen, dehát egyszer van karácsony – nyilatkozta lapunknak. Bende Gábor a győri Nádor utcában lakik. Biztosra akart menni, a legszebb formájú fát akarta, ezért már most kiválasztott egy kétmétereset, még égősorokat kell szereznie rá. Érdeklődésünkre elmondta, neki az a taktikája, hogy előre kifizeti, aztán karácsonyig az árusnál tároltatja. 

Keresik a szép fenyőket – tudtuk meg Kozó Péter és Mihályfi János termelőktől Mosonmagyaróváron. Fotó: Kerekes István

Mindig ugyanazt 

Szekeres László soproni őstermelő hat helyen árusít a városban. Saját, helyben termesztett egyedeket árul, így azt mondta, a kisebbek ára nem változott, a nagyobbaké pedig csak 15 százalékkal. Nála az egyméteresnél valamivel magasabb Nordmann hatezer, a két és fél méteres 22 ezer forint. Gyökereset nem kínál, mert úgy véli, az egy helyről kivett sok csemetével a talajt is kiszedik, ami környezetkárosító. 

– Lucot évek óta nem tartok, mert nem keresik, annyira uralkodó a Nordmann – elemezte a piacot. – A három éve tartó válság nem módosított az emberek szokásain, mindenki évről évre ugyanazt a fajtát és méretet veszi. Szükség esetén befaragjuk a fát a talpba, de ezzel szinte mindenki szeret otthon bíbelődni. 

A mosonmagyaróvári Flesch-központ előtt immár másfél évtizede visszajáró fenyőfa-árus Kozó Péter és Mihályfi János Szentgotthárdról. December elsejétől kínálják a saját termesztésű fenyőket. 

– Idén csak minimálisat emeltünk az árakon a tavalyiakhoz képest: a luc 5–12 ezer forint között kapható, az ezüst 6–15 ezer közötti áron van, míg a Nordmann 8–25 ezerért – tudjuk meg Kozó Pétertől, aki szerint az üzemanyag, műtrágya, növényvédő szerek jelentős drágulása miatt akár nagyobb emelés is indokolt lett volna. 

A szentgotthárdi őstermelő mint mesélte, az Őrségben termesztenek több ezer fenyőt, és igyekeznek a legszebbeket elhozni a mosonmagyaróvári és környékbeli vásárlóknak. 

– Már keresik a fákat, elsősorban a tartóssága miatt a Nordmannokat. Nem érezzük, hogy kisebb lenne a kereslet, mint a korábbi években. Aki lucot vinne, az nem is annyira az ára miatt, inkább az illata miatt választja azt – fűzte hozzá a fenyőárus. 

Borsos tételek

Körbenéztünk a barkácsáruházak kínálatában, a legolcsóbb, 100–150 centi közötti vágott Nordmannt 5600 forintért, két és fél méterest 13 ezer forintért találtunk. Egy online kereskedőnél az egyméteres Nordmannt 20 ezerért viszik házhoz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában