Gazdaság

2022.11.22. 13:14

Győr-Moson-Sopront is súlyosan érintették az aszálykárok - Főleg kukorica után fizetnek a biztosítók

A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok 39,96 milliárd forintot fizettek ki az idei aszálykárokra.

Gyurina Zsolt

Komjáti Zoltán péri gazda siratja a napraforgóját. Fotó: Kisalföld-Archív

Az aszálykárok tizenkét megyét érintettek különösen súlyosan: a Dunától keletre fekvő megyék mellett Győr-Moson-Sopront is. A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok 39,96 milliárd forintot fizettek ki az idei aszálykárokra, közel 8500 bejelentés nyomán október végéig – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

– Győr-Moson-Sopronban leginkább a Téti járást, a Csornai járásban Páli környékét, illetve az Öttevény körül gazdálkodókat sújtotta az aszály, ezen belül is a kukoricatermést – avatott be minket Szabó Lajos főfalugazdász. – A gabonafélék megúszták, a napraforgó már nem, de nem károsodott annyira, mint a kukorica.

Szavait megerősítette Derdák Gábor egyházasfalui gazda, aki úgy részletezte, hogy az Alpokalja jobb helyzetben van ebben a tekintetben, földjein a búzát, árpát, repcét nem érintette az aszály, a környékbeli gazdák kukoricáját azonban nagyon megviselte a szárazság. A megyében valóban sokkal jobb volt helyzet az ország többi részénél, Darnózseli környéki gazdáknál érdeklődtünk, nekik például semmilyen aszálykáruk nem volt. 

Inkább az Alföldre megy

– Napraforgóra beadtam a kérelmet, de a környékbeli gazdák leginkább a kukoricával faragtak rá, mert nagyon rosszak voltak az eredmények. Idén én szerencsére nem vetettem kukoricát, ezt megúsztam, a napraforgó mellett még őszi árpám van jelentős – nyilatkozta lapunknak a Győrasszonyfa külterületén 110 hektáros földekkel rendelkező Kósa László. – Nem rossz dolog ám ez a kárenyhítő alap, nem is sokat, talán hektáronként ezer-ezerötszáz forintot kell befizetni. Ezzel együtt nemigen remélem, hogy kapok idén pénzt, mert az Alföldön olyan súlyos aszály tombolt, hogy volt hely, ahol nem is arathattak, tehát a keretbe befizetett összegeket szerintem az azon a részen gazdálkodók között osztják szét – tette hozzá.

Forrás: Illusztráció: MW

Nagy a kockázat

A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok 39,96 milliárd forintot fizettek ki az idei aszálykárokra, közel 8500 bejelentés nyomán október végéig. Leginkább a kukoricát és a napraforgót, mellettük a búzát, árpát, repcét, tritikálét, szóját, valamint az almát, körtét, szilvát, szőlőt viselte meg a szárazság, közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A mezőgazdaság nem túlzottan jövedelmező, nagy kockázatokkal járó ágazata a biztosításoknak, fűzték hozzá magyarázatképpen. Felidézték, hogy tavaly ugyanezen időszak alatt az összes növénybiztosítási kárbejelentés száma hétezer körül volt, a kárösszeg pedig tízmilliárd forintot tett ki; ebből hozzávetőleg nyolcmilliárd forint volt a jégkár. Az aszálykároknál a továbbiakban még újabb 1,2 milliárd forintnyi kifizetésre lehet számítani, jelezték.

Huszonkétmilliárd

A biztosítók mezőgazdasági díjbevétele tavaly összesen 22 milliárd forint volt, ebből a növénybiztosításoknál a díjfizetés 19,2 milliárd forintot tett ki. A szövetség adatai szerint 9602 biztosítási szerződésben szerepel aszálykárra fedezet, mely valamivel több mint 683 ezer hektár termőterületre vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában