PR-cikk

2022.05.12. 17:47

DDC, DTL, SZEviation - videó

A Széchenyi István Egyetem egyik legújabb szervezeti egysége, a kompetencia központként működő Digitális Fejlesztési Központ (angol név: Digital Development Center, rövidítve DDC). Operatív működését a projekt keretében kezdi meg és általános digitalizációs és 5G-fejlesztési feladatok integrált kompetenciaközpontjaként működik.

kisalfold.hu

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A kutatás-fejlesztésben és az oktatásban olyan digitalizációs transzformációban és 5G fókuszterületeken fejti ki tevékenységét, amelyek a közeljövő legfontosabb fejlesztési irányaiba mutatnak, köztük a méréstechnika, az adatbiztonság, az egészségügy, az ipar 4.0, a mobilitás, valamint az agrárium és a precíziós növénytermesztés területére.

A Központ célja, hogy az egyetemi távközlési és informatikai tudásbázisra építve, külső szakértőket és IKT vállalkozásokat bevonva a digitalizáció és az 5G hálózatok interdiszciplináris iparági terjedését, felhasználását és társadalmasítását elősegítse.

A drónokkal nyújtható szolgáltatások kimagasló gazdasági és társadalmi értékeinek kiaknázására a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja alatt megalakult a Drón-technológiai Laboratórium. Itt nem csupán az ipar egyedi problémáira nyújtunk megoldást, hanem a Magyar Drónkoalícióban végzett aktív szakmai munka révén részt veszünk a magyar drón szabályozás és infrastruktúra kialakításában is.

Drónokkal kapcsolatos fejlesztési projektjeink:
   • Precíziós mezőgazdasági permetező drón fejlesztés
   • Infrastruktúra monitoring drón fejlesztés
   • Az iparban használatos drónok tanúsítási folyamatának kidolgozása
   • Alternatív drón irányítási rendszer kidolgozása
   • Drón méréstechnika

Annak érdekében, hogy a drónokat, mint a modern élet egyre kevésbé elhanyagolható elemeit közelebb hozzuk az emberekhez, úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a hobby sporttal foglalkozó és a felsőoktatásban teljes mértékben egyedülálló SZEviation FPV drón versenycsapatot. Illetve persze nem titkolt célunk az sem, hogy egyfajta inkubátorként működve a hallgatókat bevonjuk a Digitális Fejlesztési Központ ipari fejlesztéseibe.

A csapat a Drone Racing Hungary együttműködésével Április 22, 23.-án a Széchenyi Egyetemi Napok megrendezte az Egyetem első FPV drón versenyét.  Az esemény a Széchenyi István Egyetem melletti aranyparton került megrendezésre. A verseny iránt érdeklődő személyek nem csupán személyesen élvezhették a száguldó drónok kavalkádját, hanem az egyetem több pontján elhelyezett kivetítők által, valamint online formában is.

De mi is az az FPV?

Az FPV drónversenyzés nemzetközi szinten is csupán 4 – 5 éves múltra tekint vissza. Több nemzetközi versenysorozat is létezik, amelyek legtöbbje elsősorban az interneten tartalmat létrehozva találja meg a célcsoportot. Maga az FPV rövidítés a „first person view” kifejezésből származik és arra utal, hogy a pilóta egy szemüvegen keresztül érzékeli a drónon elhelyezett kamera által vett képet, azaz a külvilágot. A drónon található rádiófrekvenciás lesugárzó egység rendkívül rövid késési idővel továbbítja a képet a szemüveg felé, így lehetővé válik a drón szemüvegen keresztüli precíz irányítása.

Az FPV drónok irányítása nagyban eltér a hétköznapokban is ismert rekreációs multirotoros drónok működésétől ugyanis nincs bennük automata pozícionáló rendszer.  Az FPV versenydrónok a versenyzők által épített és programozott, konfigurált rendszerek. Egyediségük révén a sport erősen rendelkezik egyfajta technikai sportág jelleggel, vagyis az építés, a fejlesztés és menedzsment is fontos része a repülésnek. A pályák nagyjából 100x50m területen felépített kapu kombinációkból állnak. Ezeken a pályákon előre meghatározott repülési vonalon kell haladniuk a versenyzőknek. Az FPV drónok akár 130-170 km/h - ás végsebességekre is képesek, valamint rendkívül szélsőséges kialakításuknak köszönhetően ezt a végsebességet hozzávetőleg egy másodperc alatt képesek is elérni.

Fotók: Májer Csaba József

Maga a csapat 3 részből áll:
   • Menedzsment és marketing (csapatstratégia kialakítása, szervezési feladatok ellátása, pénzügyi környezet megteremtése)
   • Fejlesztők (biztosítják a csapat technológiai hátterét, drónt fejlesztenek, biztosítják a versenyek technikai lebonyolítását)
   • Versenyzők (szimulátoros edzések segítségével különleges pilótakompetenciákat sajátítanak el, amelyekkel hazai és nemzetközi versenyeken vesznek részt.)

Így látható, hogy nem kizárólag a mérnöki háttérrel rendelkező hallgatókat keressük, hanem nemtől és szaktól függetlenül bárkit, aki szeretne fejlődni, tanulni és felépíteni egy működő rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában