vállalkozók ünnepe

2021.11.20. 12:31

Köszöntötték a virilistákat Sopronban

Sopron legjobb adófizetőinek hagyományos köszöntését tartották tegnap a Liszt-központban, ahol a fogadalomtétel után átadták a mesterokleveleket, valamint a Mecénás Díj és a Lackner Kristóf-díj is méltó helyre került.

Tama István

Bakonyi Gábor sokat tett azért, hogy Sopron a faipar fellegvára legyen, tevékenységét Lackner Kristóf-díjjal ismerték el. Fotó: Szalay Károly

A virilistákat, azaz a település legjobb adófizetőit köszöntötte tegnap Sopron vezetése a kereskedelmi és iparkamarával. 1996 óta fejezi ki díszoklevelek átadásával a háláját a város vezetősége azoknak a helyi vállalkozásoknak, amelyek a legtöbb adót fizetik. Ezen gazdasági szereplők a közteherviselés rendszerén keresztül részt vesznek a közszolgáltatások finanszírozásában, és jelentős mértékben hozzájárulnak a város gazdagodásához, fejlődéséhez. Az eseményen Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében elmondta, hogy Sopron volt az első hely, amely újraélesztette a virilisták köszöntésének hagyományát.

Bakonyi Gábor sokat tett azért, hogy Sopron a faipar fellegvára legyen, tevékenységét Lackner Kristóf-díjjal ismerték el. Fotó: Szalay Károly

– Az önök munkája és társadalmi szerepvállalása megsüvegelendő mindannyiunk számára. Munkát és megélhetést biztosítanak rengeteg soproni családnak. Nemes ügyek mellé állnak, támogatják a kultúrát és a város sportéletét. Az önök vállalkozószelleme az egész közösség javát szolgálja – hangsúlyozta beszédében Barcza Attila országgyűlési képviselő. Hozzátette, ezt a teljesítményt mind Sopron, mind a magyar kormány elismeri. A megbecsülés pedig nemcsak a 2010 után bekövetkező gazdasági felívelés időszakában, hanem a világjárvány okozta válsághelyzetben is megmutatkozott.

Az ünnepségen burkoló-, festő-, díszítő-, valamint mázoló- és tapétázómestereket is köszöntöttek, akik a fogadalomtétel után vehették át mesteroklevelüket.

Hagyományosan a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Mecénás Díjat is ezen a rendezvényen adják át. Ezt azok érdemelhetik ki, akik önzetlen munkájukkal, nagyvonalú támogatásukkal és példamutató tevékenységük- kel segítik a város céljainak elérését. Ebben az elismerésben Csonka László részesült a pandémia első hulláma alatti, lélegeztetőgépek beszerzését célzó adománygyűjtés elindításáért. Átadták a városért és a régióért maradandót alkotó, országos szintű szakmai tevékenységet végző személyiségek munkáját elismerő Lackner Kristóf-díjat is, amely idén Balogh Eszter üvegműves keze munkája által nyert új formát. A kitüntetést Bakonyi Gábor, a Falco Sopron egykori igazgatója érdemelte ki, aki munkásságával hozzájárult ahhoz, hogy a város a faipar fellegvára lehessen.

Az ünnepséget megelőzően megkoszorúzták Lackner Kristóf szobrát, csendes főhajtással tisztelegve a 450 éve született, egykori soproni polgármester, városbíró, jogtudós, ötvös és író emléke előtt.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában