Egyetemi költségek

2021.08.05. 10:00

Kollégium, közlekedés, jegyzetek – A felvételi pontokkal pluszkiadások is érkeznek

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után egyre több leendő egyetemistában merül fel a kérdés, mennyibe is fog kerülni az egyetem. Honnan teremtik elő a szükséges pénzügyi forrásokat a tanulmányokhoz kapcsolódó kiadásaikhoz? Szülőket és leendő diákokat kérdeztünk a témával kapcsolatban.

Simon Judit

Fotó: Illusztráció/pixabay.com

Megvannak a ponthatárok, eldőlt, hova mehetnek az egykori érettségizők. Van, aki a szülővárosának egyetemét választotta és akadt, aki másik városba költözne a tanulás kedvéért. Akárhogy nézzük, az egyetem és a főiskola rengeteg kiadással jár. Igaz, az állami támogatott szakra felvetteknek a tandíjról nem kell gondoskodniuk, azonban még így is akad olyasmi, ami költségként kerül fel a képzeletbeli listára.

Állami támogatással

Szabóné Ferenczi Éva enesei lakos, egy ikerpár büszke édesanyja. Tapasztalt, hiszen mindkét lánya egyetemre jár, igaz, más-más városban. Egyikük a győri Széchenyi István Egyetem építészmérnöki karának diákja, míg testvére Budapesten, a Semmelweis Egyetem Fogorvosi Karán tanul. Bár mindketten elérték az állami támogatott szakra szükséges pontszámot, azoknak a szaktársaiknak, akik nem voltak ilyen szerencsések, a győri egyetem adott karára 400.000 forintot kell félretenniük félévenként, míg a budapesti egyetemistáknak félévente változik a tandíjuk, de bármelyik félévet is kezdik, a kifizetnivaló jóval egymillió forint felett van.

– Szerencsére a tandíjat nem kell fizetnünk – mondta Éva. – Emellett mégis gondolkodnunk kellett azon, hogy a többi felmerülő költséget hogyan oldjuk meg. A legbosszantóbb mégis az volt, hogy a lányok órarendje miatt gyakran kényszerültek ingázásra. Az nemcsak a pénztárcát viseli meg, hanem fizikai­lag és szellemileg is leterheli a diákokat. A lyukasórákban mit csináljon? Jöjjön haza, vagy inkább beüljön valahová? Ezek mind kiadásokat generálnak.

Tankönyvek és más kiadások

Az útiköltség és a tandíj mellett ott van még azonban a jegyzetek és a tankönyvek díja is. Azok is tetemes összeget jelentenek a képzeletbeli bevásárlólistán. Éva elmondása szerint ezek is jócskán megterhelték a kasszát. Szülőkként újdonságként hatott számukra, hogy nem egy egységes könyvből tanítják az egyetemistákat. A lányok kaptak egy tankönyvlistát, ahol felsoroltak egy csomó lehetséges opciót, amiből a diákok dönthették el, hogy melyiket veszik meg és melyiket nem.

– A tankönyvek és a szükséges jegyzetek nagyon drágák voltak. Hiszen anatómiai könyveket használunk, amelyek ára már a pár száz oldalasnál is 10 ezer forint körül mozog. Ezért igyekeztünk más diákoktól használtan beszerezni, ezzel is csökkentve a kiadásainkat – mesélte lapunknak Szabó Karola, aki a családi mesterséget viszi tovább, hiszen édesanyja fogorvosként dolgozik.

Internetes alkalmazás a számoláshoz

Ahhoz, hogy valaki pontosan elkészíthesse a megfelelő kiadási listát, használhatja a Diákhitel Központ honlapján is elérhető „Pénzügyi tájoló”-t. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a felsőoktatásba bekerült fiatalok számára a továbbtanulás anyagi vonzatainak tervezését. Az egyszerűen kezelhető internetes alkalmazás személyre szólóan, a választott intézményre, illetve képzésre vonatkozóan mutatja be, hogy milyen anyagi forrásokkal és kiadásokkal kell számolni a tanulmányok ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában