magyar tulajdon

2021.07.11. 08:31

Régi idők itala – Jánossomorján gyártják a még mindig népszerű Maci kávét

Megújult dizájnnal és lendülettel tért vissza a régi idők kedvenc itala, a Maci kávé, hogy a felnövekvő generációk reggeleit is különlegessé varázsolja. Újdonság még, hogy a jánossomorjai üzem, ahol a finomság készül, magyar tulajdonba került.

Mészely Réka

Ébredés, csörömpölés, álmos csoszogás a konyhában. Közben a jellegzetes csokis-cikóriás Maci-illat lengi be a lakást. Ám gyermekkori emlékeink, a Maci nosztalgikus kávéitala korántsem a múlté.

Maci régen és még régebben

A Maci kávé mögött sokévnyi tradíció és tudás rejtőzik, a gyár története pedig egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza.

A termék neve az összetevők kezdőbetűiből – maláta és cikória – született.

A Franck Henrik és Fiai cég 1822-ben alakult és az Osztrák–Magyar Monarchiában értékesítette kávéit. Évtizedeken, sőt, évszázadokon átívelő története során számos átszervezésen, felvásárláson, az ’50-es években államosításon, majd a ’90-es években privatizáción esett át az üzem, amely nemrég 100 százalékos magyar tulajdonba került.

Az 1994 óta Multi-Cikória Kft. néven működő cég (korábban magyar–svájci tulajdonban volt) vezetése nemrégiben úgy döntött, itt az ideje frissíteni az arculatot, egy, a modern kor fogyasztási elvárásaihoz jobban illeszkedő megjelenéssel.

Felújított arculat

– A kivitelezést átfogó piackutatás előzte meg, így kiderült, az emberek még mindig a retró divathullámaiba illeszkedő trendeket és kulcsszavakat részesítik előnyben. A brand központi figurája, a rajzolt medve annyira emblematikus, hogy természetesen az új csomagolásnak is ő lett a főszereplője. A karakter azonban megújult, élénkebb lett és fiatalosabb – tudtuk meg Horváthné dr. Németh Szabina kereskedelmi vezetőtől.

Maláta és cikória

Hozzátette: a Maci kávé „belső értékeit” tekintve most is ugyanaz, mint a mai fiatal és kevésbé fiatal felnőtt generáció gyerekkorában volt.

– Amint azt bizonyára sokan tudják, a kávé fő „csodafűszere” a cikória. Használják a népi gyógyászatban olyan megfigyelt jótékony hatásai miatt, mint az emésztési zavarok enyhítése vagy az étvágytalanság csökkentése. A katáng legértékesebb része a gyökere – a kávéital gyártásánál legalábbis –, mivel egy cukorhoz hasonló anyagot halmoz fel. Kevesen tudják viszont, hogy van egy másik „titkos” összetevője is. Ez pedig a magyar gasztro­kultúrába is jól beágyazott sörgyártás ismert és kedvelt alapanyaga, a maláta. Erre utal a termék neve is, ami a maláta és cikória első két betűjéből született – részletezte Horváth­­né dr. Németh Szabina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában