Kivitelezőből van kevés

2021.07.11. 07:52

Mitől drágul az építkezés?

A fél ország építkezik, a másik fele építkezne, miközben áruhiányról, naponta emelkedő árakról szólnak a hírek. A kereslet és a kínálat köszönőviszonyban sincs egymással. Mire számíthatnak azok, akik most újítanak fel, építkeznek? Megkérdeztünk egy bennfentest.

Gyurina Zsolt

– Igen, építőanyagokból hiány van, de nem mindenből és nem egyforma nagyságban. Amiket mi gyártunk, vagyis például téglából, térkőből, betontermékekből van elég, igaz, azt is látjuk, hogy az elmúlt hét hónapban egyre élénkebb a kereslet. Fából, betonacélból és szigetelőanyagból viszont valóban kevés van. A mi termékeinknél inflációmértékű, öt-hat százalékos az emelkedés, míg a fa ára a duplájára, a betonacélé 50–60 százalékkal nőtt, szigetelőanyag meg egyszerűen nincs – avatta be lapunkat Komlós Andor, a Magyarországon kilenc gyárral és győri központtal rendelkező Leier-csoport ügyvezetője.

Nincs munkaerő

A cég hazánkban 35 éve van jelen, a megyében 400–500, országosan 1200 embernek adnak munkát. Az országban kilenc, a megyében három üzemük van: Győrben, Jánossomorján és Gönyűn. Folyamatosan fejlesztenek, Hajdúszoboszlón hamarosan elkészül betoncserépgyáruk. Családi vállalkozásként nőttek fel a nagy multik mellett. Mint mondta, előnyük, hogy ugyan egyik termékkörben sem piacvezetők, viszont széles a kínálatuk, az alapoktól a tetőfedésig szinte mindent gyártanak, vagyis komplett házat kínálhatnak. Hosszú távra terveznek nálunk: a tulajdonos most adja át az irányítást Győrben élő, magyarul beszélő unokáinak.

Az árak emelkedésének oka Komlós Andor szerint egyrészt az, hogy akik igénybe veszik az év elején bejelentett támogatásokat, a tervezés után most kezdtek a kivitelezésbe. Másrészt Nyugat-Európában a járvány miatt tavaly sokkal jobban lelassult a szektor, szinte leállt a gyártás, ezért például a téglatermékek piacán ott nagy a hiány, máshonnét is elszívva a termelést. Nagyobb gond, hogy kivitelező szakemberekből van kevés: az építkezést a munkadíjak emelkedése teszi nagyon drágává, nagyjából már a költségek felét kitéve. Ugyanis míg az építő­anyagokat lehet helyettesíteni, a szakembert nem. Bérköltségük öt év alatt 80 százalékkal nőtt.

Tömegtermékek előnyben

Egyik megoldásként a tömegtermékeket nagyobb kapacitással gyártják, az összes gyárukban hosszított műszakkal, szombaton is termelve.

– Nem hagyjuk cserben a magyar építkezőket, elsőbbséget élvez az itteni piac: sokkal többet tudnánk például exportálni Ausztriába, mégsem tesszük. Emellett a magasabb minőségű síkra csiszolt téglát azért importáljuk szlovák gyárunkból, hogy az itteni kapacitásunkat a tömegtermékek előállítására fordíthassuk – nyilatkozta az iparági szakértő.

Szintén megoldást jelenthet az előregyártott elemek alkalmazása, így a Leier-típusházaké, amelyek révén az eddig az iparban és a nagyberuházásoknál használt panelekből épülhet családi ház. Környezetbarát módszerként a becsövezett elemekben a hőszivattyú nyáron hideg vizet áramoltat, hűtve a lakást.

Jövő év végéig nem lesz változás

Komlós Andor úgy látja, hogy a sok építkezés miatt a következő egy-másfél évben nem várható a kereslet csökkenése. A támogatások 2022 végéig biztosan tartanak – azt, hogy utána mi lesz, nehéz megjósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában