A tanulók részéről nagy az érdeklődés, a nyugdíjasok óvatosabbak

2021.01.13. 09:45

Megnőtt a cégek kereslete a diák munkaerő iránt

A járvány és a karantén miatt több helyen is bizonytalan, hogy hány alkalmazott tud munkába állni egy-egy nap. A hullámzó munkaerőt sok vállalkozó diák, esetleg nyugdíjas dolgozóval pótolja.

Dániel Viktória, Etzl Edgár

A diákok kihasználják a digitális oktatás adta lehetőséget, az idős munkavállalók inkább óvatosak. Felvételünkön Boráros Liza ügyfélszolgálati munkatárs egy érdeklődővel.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Pannonwork Csoport diák és nyugdíjas munkavállalók részére is kínál lehetőségeket. A győri iroda dolgozóinak az a tapasztalata, hogy az utóbbi időben megnőtt a kereslet a munkaerő iránt. A legnagyobb szükség a termelésben van munkavállalókra, ugyanis ebben a szegmensben állandó, folyamatos munkaerőt szeretnének, amit leginkább atipikus foglalkoztatással, például kölcsönzött munkavállalókkal, diákokkal, nyugdíjasokkal, egyszerűsített foglalkoztatottakkal tudnak lefedni.

Kihasználják a több szabadidőt

– A középiskolásoknál érezhető, hogy kihasználják a távoktatás adta előnyöket. Szívesebben vállalnak délutáni vagy hétvégi munkákat. A főiskolásoknál, egyetemistáknál nem történt változás. A karácsony előtti időszakban jelentős felfutást tapasztaltunk a jelentkezésekben, sokan a két ünnep között is dolgoztak – mondta el lapunknak Lacziné Csóka Judit, a győri kirendeltség vezetője. – A nyugdíjasok sokkal óvatosabbak lettek. Vannak, akik a járvány miatt adták fel az állandó munkájukat, sokukat a családjuk félti.

Féltik a nyugdíjasokat

Lacziné Csóka Judit hozzátette, a nyugdíjasoknál a kínálat körülbelül a felére csökkent. A munkáltatóknál is tapasztalják, hogy a vírushelyzet miatt jobban féltik a nyugdíjasokat, így ezt a foglalkoztatási formát háttérbe helyezik.

A munkaerő-kölcsönzés terén Győrben és környékén továbbra is az autóipar a húzóágazat, illetve minden, ami ehhez kapcsolódik.

– A diákok leginkább a rugalmas munkalehetőségeket keresik. 8 óra helyett szívesebben vállalnak rövidebb vagy rugalmas munkaidős feladatokat. A főiskolások, egyetemisták és a nyugdíjasok a kiszámítható, hosszabb távú munkákat kedvelik.

Fülöp Péter, a soproni Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezetének területi igazgatója elmondta, a vírushelyzet miatt idén szinte teljesen háttérbe szorult a nyugdíjasok foglalkoztatása. Győr-Moson-Sopron megyében idén 60 százalékos csökkenés volt a nyugdíjasok munkaerő-kölcsönzésében. Elmondása szerint a nyugdíjasok és a diákok foglalkoztatása eltér előnyeiben és hátrányaiban is.

– A nyugdíjasok még egy olyan világban élték le életük nagyobb részét, ahol az adott szónak volt súlya – fogalmazott az igazgató. Emiatt az idősek nagyon megbízható munkavállalói réteget alkotnak, ha a munkahelyen azt kapják, amiben megegyeztek, akkor az elvállalt munkát hiánytalanul elvégzik és hűséges dolgozóként lehet rájuk számítani.

A diákok rugalmasabbak

A diák munkások esetében nagyon egyszerű a munkaerőt kölcsönözni: a fiatalok mikor belépnek az irodába, már előtte tájékozódtak és pontosan tudják, hogy hol és mivel szeretnének foglalkozni, gyorsan aláírják a papírokat és digitálisan is átveszik a nekik kellő nyomtatványokat.

– Természetesen az idősekkel ez máshogy megy: ők szépen leülnek, végighallgatják az ajánlatot és mindig van még egy kérdésük. Gyakran szeretnék előre megnézni a munkahelyüket, lehetőség szerint beszélni szeretnének a leendő munkatársaikkal. A nyugdíjas és diák kisegítő munkások alkalmazása egyébként jól kiegészíti egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában