Több tízmilliós a kár

2019.10.01. 11:08

Nagy a felháborodás Ivánban: egy helyi állattartó marhái lelegelik más gazdák kultúrnövényeit

Ivánban, de a környező falvakban is nagy a felháborodás: egy iváni állattartó szürkemarha-csordája évek óta lelegeli és letapossa mások kultúrnövényeit. Összességében több tízmillió forintos a kár, s nincs, aki igazságot tegyen.

kisalfold.hu

Tóth István és Heiner Ernő az iváni határban. Mutatják, hogy a vadásztársaság földjén legalább öt hektár kukoricát teljesen letarolt a csorda.

– Három éve kezdődtek a problémák, amikor egy iváni gazdálkodó átvette a több mint ötven szürke marhából álló csordát. Azóta az állatok mindig áttörik a villanypásztor drótját, lelegelik és letapossák mások földjén a növényeket. Több mint tíz iváni, újkéri, simasági és más földtulajdonost érint a probléma – részletezte a többiek nevében Tóth István iváni mezőgazdasági vállalkozó.

– Az én földemen évről évre sokhektárnyi búzát, kukoricát, napraforgót tett teljesen tönkre a hívatlan állatsereg. Összességében eddig legalább hárommilliós a kárunk. Jeleztük a tűrhetetlen állapotokat az önkormányzatnak, ahol egyeztető tárgyaláson az illető akkor mindent megígért. A kártérítést is, azonban első évben veszteségünk csak egy részét rendezte. Arra hivatkozott, hogy megvonták tőle a támogatást, nem tud fizetni. Ezt követően egyszerűen elérhetetlenné vált minden károsult számára. Az önkormányzatnál azt tanácsolták, indítsunk birtokvédelmi eljárást, s ha így sem jutunk a pénzünkhöz, menjünk bíróságra. Ez viszont sok évet venne igénybe. Ha meg is ítélné azt a bíróság, akkor sem vehetjük biztosra, hogy érvényesíthetnénk vele szemben a kárigényünket.

Tóth István és Heiner Ernő az iváni határban. Mutatják, hogy a vadásztársaság földjén legalább öt hektár kukoricát teljesen letarolt a csorda.

– Vadásztársaságunk harmincöt hektár földjén vadeleséget termesztünk. Területünk közel egyharmadán évek óta pusztít a szürkemarha-csorda – vette át a szót Heiner Ernő, az Iváni Vadásztársaság elnöke, aki szerint ez lehetetlenné teszi a normális vadászatot. Ilyen körülmények között az osztrák vendégvadászok is elpártolnak tőlük. Kilövési terveiket sem tudják jól teljesíteni.

– Hiába kérjük a hivatalok, hatóságok segítségét az állandósult probléma megoldásában, úgy érezzük: a bürokrácia malmai igen lassan őrölnek – mondta az elnök.

– Az állattartás jogszabályi kötelezettséget ró a gazdára, például azt, hogy csak saját birtokán tarthat állatot – mondta az üggyel kapcsolatban Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Az egyedek jelölése külön kérdés: ha van jelölés, beazonosítható az állattartó, akinek kötelessége a más földjén okozott károk megtérítése. Ha pedig nincs jelölve a jószág, a hatóságok és a jegyzők akár el is rendelhetik a szabadon bóklászó állatok befogását, illetve kilövését.

A megyei kormányhivatalnál érdeklődésünkre közölték: egy alkalommal már kiszabtak állatvédelmi bírságot az érintett iváni illetőre a szarvasmarhák nem megfelelő tartása miatt. Mivel az ügyben jelenleg egy újabb ellenőrzés van folyamatban, ezért nem adhatnak további tájékoztatást.

Az állattartóval próbálkozásunk ellenére nem sikerült felvenni a kapcsolatot, hogy őt is megszólaltassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában