Hallgassa élőben!

Magyar Radír - Lipták Ildikó: Mentőcsónak

 
 

Az egész akkor kezdődött, amikor Krétán nyaraltunk. Nem. Egy picivel korábban, még az indulás előtt. Sokszor repültünk már, de azért eszünkbe jutott, hátha amiatt szorong. Vannak azok a hülye filmek a tévében a légi katasztrófákról, bár, remélem, ő nem szokott ilyeneket nézni, mert a férjem megcsinálta a készüléken, hogy a gyerek csak a neki való csatornákat tudja elérni. Mi esténként bekapcsoljuk a hírekre meg a Fókuszra, mert jó, ha az ember képben van, de azokra ő úgysem figyel oda, meg amúgy sem értené. Nem úgy értem, mert éppenséggel nagyon okos, szoktak is a férjemmel viccelődni a barátai, hogy kire ütött ez a gyerek. A természetfilmekért odavan. Alig tanult meg olvasni, de kibetűz mindent, ami érdekli.
Szóval az indulás előtt még csak a szótlanság volt probléma, de nem bántuk, mert előző évben, amikor Korzikára mentünk, az idegeimre ment, hogy folyamatosan járt a szája. Mindent tudni akart: milyen állatok meg növények lesznek, meg milyen ott az éghajlat. Éghajlat! Ilyen szavakat használt nagycsoportos korában.
Amikor megérkeztünk Krétára, a repülőtérről bevittek minket a szállodába, s ahogy meglátta a tengert, elkezdett nyüszíteni. Nem sírni, hanem szó szerint nyüszíteni. Elég halkan csinálta, de néhány embernek feltűnt, és mondhatom, nagyon kínos volt. Azt hittem, csak butáskodik, kértem, hogy hagyja abba, de folytatta. Míg én bejelentkeztem, a férjem felment vele a szobánkba. Amikor kisebb volt, néhányszor kénytelenek voltunk beállítani a hideg zuhany alá, az sok mindent megold. Negyven fok volt, egyetértettem a párommal, hogy tán a hőség sokkolta a gyereket.
Mire fölmentem, minden rendben volt: teljes csöndben, törülközőbe csavarva ült a kanapén. Nagyon szép volt a szobánk, vagyis inkább lakosztálynak mondanám, épp a tengerre nézett az ablak, sőt, egy hatalmas balkon is volt. Mondom neki, gyere, nézd, milyen gyönyörű itt! Hú, micsoda hajó úszik ott a távolban! És akkor kezdte elölről az egészet. Megint az a rémes nyüszítés. Akkor hallottam ilyet, amikor gyerekkoromban megdöglött az anyakutyánk, és ott maradtak árván a kicsik. Azoknak volt ilyen hangjuk. Az apját majd szétvetette a méreg, mondta is, ha nem hagyja abba, kivágja az ablakon. Mi bajod a tengerrel, tavaly még olyan nagy barátságban voltatok, ki se tudtunk szedni a vízből! Igaza volt, még a medúzacsípés sem viselte meg.
Egy idő után elfáradt, és elaludt, én meg javasoltam a férjemnek, inkább vacsorázzunk nélküle, talán lenyugszik, ha jól kipiheni magát.
Azt reméltük, másnaptól minden rendben lesz, de a reggelijét csak turkálta, alig evett valamit. Más helyeken mindig ette azokat a jó kis tengeri herkentyűket, kipróbálta az összes különlegességet, itt meg elvett egy kis müzlit, aztán csókolom. Láttam, ahogy az apjában megy föl a pumpa, mert nem kis pénz volt a teljes ellátás, de én mondtam, hogy adjunk neki egy kis időt, hátha olyan szépen megoldódik ez is, mint a tegnapi hiszti.
Az volt a legérdekesebb, hogy továbbra sem nagyon beszélt.
Délelőtt ki akartunk menni a tengerpartra, de tán mondanom sem kell, erről szó sem lehetett. Arra gondoltam, esetleg bujkál benne valami, hiszen a gyerekek elég jól megérzik, ha betegek lesznek, csak nem tudják még elmondani, mi gyötri őket. A férjemnek már otthon befizettünk egy búvárkodást, mondtam, menjen, csinálja meg, én meg kettesben maradtam a kicsivel a szobában. Kifeküdtem a teraszra, hogy azért szerezzek egy kis színt, ha már ott vagyunk, ő meg bent játszott a tableten. Vagyis azt hittem, játszik, mert amikor bementem, és megnéztem, mit csinál, úgy tett. Aztán kezdett gyanús lenni, hogy ha arra járok, mintha mindig gyorsan képernyőt váltana. Na, gondoltam magamban, milyen kis rafinált; az idősebb gyerekeikről szokták mesélni a kollégáim, hogy gyorsan elrejtik a gépen, amit nem akarnak megmutatni. És akkor mondtam a férjemnek, amikor visszajött, hogy gyanús nekem a gyerek, ő meg kicsalta tőle a gépet, mintha csak meg akarna nézni valamit, és visszakereste, mivel foglalkozott egész délelőtt.
Na, és akkor mutatta a párom, hogy olyan oldalakat keresett föl, amelyeken azt mutogatják, hol hány menekült esett meg veszett a tengerbe. Mondom, nagyszerű, nem elég otthon ezeket a marhaságokat hallani, még a szabadságunkon is ezzel foglalkozzunk? Látom, hogy Krétáról is vannak köztük ilyen hírek, és nyugtatom a gyereket: nem kell félni, itt biztonságban vagyunk, nem jönnek ide azok a csúnya emberek. És akkor megint kezdte a nyüszítést. Akkor már tényleg azt hittem, meghibbant a gyerekem, mi a fenét fogunk így csinálni kéthéten keresztül?
Az apjának eszébe jutott, hogyan lehetne megmenteni a nyaralást: mondta neki, ha szépen abbahagyja, megkapja azt a legót, amit korábban kért. Épp a nyáron jött ki egy nagy luxushajós játék, van rajta minden, ami csak létezhet egy ilyen tengerjárón. Meg is vettük, ott a sétányon.
Több órán át építette, nem evett, nem ivott, míg kész nem lett. Este végre lejött velünk a szálloda medencéjéhez. Mindketten úgy láttuk, hogy sokkal nyugodtabban viselkedett. Aztán egyszer csak bement azzal az ürüggyel, hogy mosdóba kell mennie. A szobakártyát is vitte, mi meg mosolyogtunk, hogy lám, a nagydolgát ő sem tudja nyilvános helyen végezni. Egy idő után sokalltam, hogy túl soká van távol, utánamentem hát, de nem találtam sehol. Riasztottuk a személyzetet, és valaki mondta, hogy a tengerpart felé vezető ajtón látták kimenni. Futottunk utána, de akkor már nemcsak ketten, hanem vagy tízen is őt keresték. Amikor valaki kiáltott, hogy megtalálta, először nem akartak odaengedni, de én kitéptem magam a kezükből, s odarohantam. Kiderült, hogy nem is lett baja, kimászott egy sziklára, ott ücsörgött. Utánamentünk, s láttuk, hogy az új játék hajót, meg külön az összes mentőcsónakot, mind bedobálta a vízbe. Ahogy odaértünk, néhányat még láttunk a felszínen, de a legtöbbet már elnyelte a tenger.
Le voltunk döbbenve, az apja meg, azt hittem, szétrobban. Majdnem megtépte ott, mindenki előtt, de türtőztette magát, míg felértünk a szobába. Nem volt olyan durva vele, mint amit érdemelt volna, viszont az egész nagyon fura volt, mert tehettünk vagy mondhattunk bármit, továbbra sem beszélt, de ami ijesztőbb, hogy még csak nem is sírt.
Én még életemben nem vártam így, hogy véget érjen egy nyaralás!
Főleg, hogy az evéssel továbbra is gondok voltak, s vannak azóta is. Nem hajlandó meg-
enni semmi normálisat. Nagy néha egy kis gyümölcs, müzli, krumpli minden nélkül.
Itthon elmentünk a gyerekorvoshoz, de ő se nagyon tudott mit mondani. Vagyis csak annyit, hogy menjünk pszichológushoz, mert a gyereknek nem szervi baja van.
A párom kiakadt. Azt mondja, ezek is minek vannak, ha egy ilyen sima ügyet nem tudnak megoldani. Elment az étvágya, és kész. Ha kapna két-három étvágygerjesztő injekciót, hamar eszébe jutna, hogy kell viselkedni.
Most tehát szakembert keresünk, aki hajlandó együttműködni velünk annak érdekében, hogy ne kelljen tovább ezzel vesződnünk. Egy a lényeg: egyen végre a gyerek!

Grafika: Kustán Roland
A novellát a kéthetente csütörtökön megjelenő Regényújságban találják.
 

Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Napi sudoku – nehezebb verzió
Futács Márkó győztes góllal mutatkozott be az Olimpija Ljubljanában
A középcsatár végigjátszotta a meccset, amelynek 53. percében volt eredményes.
Gyász
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt. Ajkad sem szól többé, mert már lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely mindig csak adott, végsőkig küzdöttél, de erőd már elfogyott. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérem, sógorunk és rokonunk, BALICS ERNŐ 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 20-án, szerdán 15 órakor lesz a győrújbarát-hegyi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a kisbaráti templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédi, testvér és rokon, GACS LÁSZLÓNÉ Lipi Anna életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. október 20-án 13 órakor lesz a rábakecöli temetőben. Engesztelő szentmise előtte, 12.15 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ha majd alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat. Boruljatok le halkan, csendesen, és gondoljátok, hogy nem fáj semmi sem. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Nagynénénk, Sógornőm és Rokonunk GEISZTLINGER ANNA életének 75. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatóját 2021. október 20-án, szerdán 13 órakor tartjuk a lébényi római katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 12.15 órakor lesz a lébényi római katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet a Mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthona dolgozóinak, és mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, megpihenni tért két dolgos kezed, drága jó Édesanyánk, Isten veled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, anyósom, rokonunk és ismerősünk, GREGOSITS IMRÉNÉ szül. KARSAI ILONA a Pannon-Víz nyugdíjasa életének 74. évében, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a győr-szabadhegyi, Szabadi úti új köztemetőben. Engesztelő szentmise a temetés után lesz a Kálvária úti Kamillus-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ERNŐ soproni lakos 83 éves korában elhunyt. Engesztelő szentmise lelki üdvéért 2021. október 20-án 15 órakor lesz a soproni Szent György-templomban, ezt követően szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra a templom altemplomában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS LÁSZLÓNÉ szül. Horváth Mária életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 20-án, szerdán 15 órakor lesz a veszkényi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Nehéz, küzdelmes volt élete, amely most véget ért, fáradt, beteg teste megpihenni tér. Lelked velünk maradt, szívünk nagyon fáj. Nyugodj békében, drága Édesanyánk!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, anyósom, nagymamám, MAGYAR JÓZSEFNÉ szül. Tóth Margit életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 20-án 14.30 órakor lesz a fertőendrédi temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk és rokonunk, PAPP JÁNOS életének 85. évében elhunyt. Temetése október 20-án, szerdán 15 órakor lesz a hegyeshalmi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
S mikor völgyünkre tört az áradat s már hegy se volt, mely mentő csúccsal intsen, egyetlenegy kőszikla megmaradt, egyetlen tornyos sziklaszál: az Isten.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SMUCK LÁSZLÓNÉ szül. Szüts Mária életének 85. évében elhunyt. Temetése 2021. október 20-án, szerdán 13 órakor lesz a halászi temetőben. Az engesztelő szentmisére 12.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk azoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért, el nem fogadott.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁRALLYAY JÁNOS életének 77. évében csendesen elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk. Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk. Az ész megérti, de a szív soha, hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Ő van, oda. Az élet múlik, de akit szeretünk, arra életünk végéig, könnyes szemmel emlékezünk. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Feleségem, drága Édesanyánk, Nagymamánk, Anyósunk, Testvérünk és Rokonunk, VÉGHNÉ SZALONTAI ERZSÉBET életének 63. évében örökre megpihent. Temetése október 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély fájdalmunkban velünk éreznek, és sírjára a szeretet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik Koós Gyula Szany temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, és fájdalmunkban velünk együtt éreznek. Gyászoló család
„Küzdelmes volt az út, mely véget ért, a tested megfáradt, pihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, rokonunk és ismerősünk, POLCZER LAJOS életének 63. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 20-án, szerdán 16 órakor a tét-szentkúti temetőben lesz. Előtte, 15 óra 30 perckor az engesztelő szentmisét, ravatalozását a helyi katolikus templomban tartjuk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Amikor már testemet roskadozva vittem, csendesen, váratlanul átölelt az Isten. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága Feleségem, Édesanyánk, Nagymamánk, Anyósunk és Rokonunk, SZABÓ IMRÉNÉ szül. Mozgai Irén volt csikvándi lakos életének 73. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 19-én, kedden 15 órakor lesz a győr-ménfőcsanaki, Koroncói úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, keresztapánk és rokonunk, ZSÉDELY JÁNOS Öcsi életének 76. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 19-én, kedden 16 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család