Tisztelni egymás kultúráját

2022.01.28. 12:02

Kétnyelvű táblák Sopron belvárosában - galéria

Kikerültek a kétnyelvű utcanévtáblák a belváros több pontján, amiről még a tavaly júniusi közgyűlésen döntöttek a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Krisch Aladár Róbertné javaslatára.

Papp Fanni

A múltat idézik az új, kétnyelvű utcatáblák, amiket a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat kérvényezett. Fotók: Szalay Károly

Ennek értelmében 5 helyszínen, az Újteleki utca, a Hátulsó utca, a Fövényverem utca, az Ógabona tér és a Festőköz német elnevezése került ki a közterekre. A kezdeményezéssel a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat célja a német nyelv és a kultúra ápolása.

 

– A városképben egyre láthatóbbá tesszük a város német nyelvű múltjának a jeleit, a német nemzetiség tagjai is érezhetik, hogy jelenleg is tiszteletben tartják a múltjukat és a kultúrájukat. A fennmaradt középkori feljegyzések alapján a régen itt használt német utca- és térelnevezések a város legősibb utca- és térnevei. Nemcsak kultúrtörténeti okokból, de turisztikai szempontból is érdemes újra láthatóvá tenni őket Sopronban – állt a kérvényben.

 

Immáron az új utcatáblákon szerepel a magyar és az egykori német utcanév is: Újteleki utca – Neustiftgasse, Hátulsó utca – Hintergasse, Fövényverem utca – Sandgrube, Ógabona tér – Alter Kornmarkt és Festő köz – Färbergassl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában