kisalfold.hu videó

2024.06.30. 08:06

Dobbantak a paták - A Nemzeti Vágta előfutamát tartották meg Ivánban - galéria, videó

Negyedik alkalommal rendezték meg szombaton az iváni Lovas Majorban a Nemzeti Vágta előfutamát, ahol mindössze 16 lovas pattant a nyeregbe, hogy bizonyítsák a rátermettségüket a kishuszár- és felnőttfutamok során. Emellett idén is megtartották a tavaly debütáló kocsitóló- és sztárfutamot is.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

Az Iváni Lóbarátok Egyesület és az iváni önkormányzat szervezésében negyedik alkalommal rendezték meg az Iváni Vágtát, melynek nagy tétje van, hiszen a döntőbe jutók részt vehetnek Szilvásváradon, a Nemzeti Vágtán. A megmérettetésre többek között Kapuvárról és Sopronhorpácsról is érkeztek versenyzők, de többen képviselték a házigazda települést, Ivánt is. A rendezvényt Hajtó Péter polgármester nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Zajzon András, a Nemzeti Vágta Előfutam szervezőbizottság tagja, az Iváni Vágta versenyigazgatója is.

- A településünket aktív lovas élet jellemzi, hiszen több klubban vagyunk jelen és több lovas családnak ad otthont Iván. A közösségi élet meghatározó szereplői az Iváni Lóbarát Egyesület, ugyanis korábban tizenöt alkalommal rendeztünk lovasnapokat, melyek hatalmas népszerűségnek örvendtek, évről-évre egyre több vendég érkezett az ország több pontjáról. A rendezvény sikere motivált arra, hogy itt tartsuk meg a Nemzeti Vágta előfutamát - mondta el Hajtó Péter. Hozzátette, idén a települések lehetőséget kapnak a szilvásváradi vágtán, hogy több ezer fős közönség előtt mutassák be a talapüléseik értékeit, hagyományait.

A beszédeket követően a versenyzők már nyeregbe is pattantak, és megkezdődtek a szoros hajrák a döntőbe való jutásért. A felnőtt kategóriában összesen 11-en indultak, a döntőbe pedig a négy előfutam nyertese jutott tovább. A kishuszárok közül hárman csaptak össze, így nekik nem tartottak külön előfutamot, ahogy a két gyermek kategóriában indulónak sem.

A nézőközönség szinte átszellemülve drukkolt kedvencének, egy-egy futam szorosra sikeredett. Így történt a felnőtt előfutam során is, ahol unokatestvérek csaptak össze. Németh Linda és Németh Zoltán mindvégig fej-fej mellett haladtak, de végül Linda és Remény ért be előbb a célba. - Intenzíven két hónapja készülünk Reménnyel az Iváni vágtára. Szoros volt a küzdelem és teljesíthettem volna jobban is - mondta el Linda. - Megpróbáltam minél többet kihozni magunkból, de a kanyarok nem úgy sikerültek, ahogy azt elterveztem - tette hozzá Zoltán.

Eredmények

Vörös Tamara nyerte Marina nevű lovával a szombati Iváni Vágtát. A kishuszárok között Sziklay Gizella bizonyult a leggyorsabbnak, aki G Miss Boon-nal indult. A Huszárgyerek futamot Varga Dorka nyerte, Büszkével.

Az ácsteszéri Vörös Tamara nyerte meg a negyedik Iváni Vágtát, aki Marinával indult. Másodikként – Prometheus Parázzsal – a csetényi Vörös József ért célba, harmadik helyezett Kapuvár-Garta képviseletében Soós Kitti, Báró nyergében, negyedik helyezett pedig Répcelak versenyzője, Németh Linda lett, Forrás Reménnyel.

A Kishuszár Vágtát a köveskáli Sziklay Gizella nyerte, G Miss Boon nyergében, másodikként a felsőpakonyi Csörgő Lilien lovagolt a célba, Skyfall nyergében.

A Huszárgyerek futamot Rábatamási versenyzője, a Büszkét lovagló Varga Dorka nyerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában