Közeleg az év egyik legszebb vasárnapja

2024.05.01. 08:15

Anyák napjára különleges meglepetéssel készülnek Sopronban - Meglestük a szívből jövő üzeneteket - fotók

Levelet, képeslapot kapni óriási öröm, főleg, ha saját gyermekünktől érkezik. Közeledik anyák napja, amely az egyik legszebb ünnepünk. A soproni Macskakő Múzeum munkatársai egy csodálatos kezdeményezés keretében kézzel írt levelek készítésére várják a gyerekeket május 3-ig, 10.00 és 18.00 között a múzeum udvarán.

Varga Henrietta

A nyitórendezvényt a napokban tartották, ahová a Deák téri általános iskola 4.a osztályosai is ellátogattak és anyák napja alkalmából szebbnél szebb lapokat készítettek. Az eseménynek köszönhetően a gyerekek az egyik legszebb ünnepen kézzel írt üzenetben mondhatják el, hogy mit jelent számukra édesanyjuk, papírra vetve saját gondolataikat, az email, Facebook, vagy Messenger üzenet helyett. 

Anyák napja
Anyák napja csodálatos ünnep, így a kézzel írt képeslapok és levelek különleges meglepetések lesznek Fotó: Máthé Daniella

Anyák napja egyedi gondolatokkal

- Egy kihívást hirdettünk a héten. Anyák napjára készülünk, és egy különleges program keretében némi történelmet szerettünk volna csempészni a hétköznapokba, hiszen kevesen tudják, hogy milyen lehetett elődeinknek lúdtollal és tintával, vagy akár írógéppel írnia. Ezt a kihívást fogadta el az osztály, akik anyák napjára küldenek üzenetet édesanyjuknak - osztotta meg lapunkkal Martos Virág a Macskakő Múzeum múzeumpedagógusa.

- Azt gondolom, hogy a kézírás kultúrája egyre inkább eltűnőben van és erre neves költők is felfigyeltek. Hogy miért üres a postaláda? A kérdésre Varró Dániel például versbe faragta a választ: „Mostanába’ más a módi, levél helyett üzenet, bélyeg helyett kukac van.” De nem csak ő, hanem egy másik kortárs költőnk, Lackfi János is feszegeti a kézírás kérdéskörét - mondta a szakember.

Talán pont ezért rendezvényünk kettős célt szolgál. Egyrészt anyák napi programjainkhoz is hozzá tudunk tenni ezzel a lehetőséggel, másrészt pedig az íráskultúrát is népszerűsíthetjük annak érdekében, hogy ez a tudás ne vesszen el. Ugyan a gyerekek többsége kézzel ír az iskolában, de egyre kevesebbet és a felnőttek körében is ritkul a feladott levelek, képeslapok száma. Az üzenetküldésnek ezt a módját sajnos egyre ritkábban választják, és véleményem szerint nem rossz visszahozni, vagy megismertetni az emberekkel a kézírás csodáját. Múzeumunk küldetése, hogy ezt támogassa, és reméljük, hogy ez az alkalom meghozza a gyermekek és talán a felnőttek kedvét arra, hogy később is tollat ragadjanak és a számukra kedves embereknek írjanak. 

A rendezvényen a kézírás mellett azok az eszközök is kuriózumnak számítanak, amelyeket kipróbálhatnak a gyerekek. Megismerkedhetnek a tollszárral, tintával, töltőtollal és még az írógépet is segítségül hívhatják. Ezen túl a múzeum munkatársai segítenek a fogalmazásban, a levél díszítésében, illetve a boríték címzésében. Mindenki választhat egy anyák napi verset is, amelyet belecsúsztathat a borítékba, még emlékezetesebbé téve édesanyjának a meglepetést és ezt a csodálatos napot.  

És hogyan készülnek a gyereke az anyák napjára?

- Szeretem meglepni anyukámat, ezért minden évben képeslapot készítek. Ezért jó a Macskakő programja, mert még kreatívabb lehetek - tudtuk meg Horváth Adéltól. - Én is képeslappal készülök anyának, teleírom minden széppel, mert tudom, hogy nagyon örül neki. Tetszik, hogy a múzeumban kipróbálhatjuk a lúdtollat, izgalmas vele írni - vette át a szót Kerékgyártó Mia Bella. - Én minden évben virággal lepem meg édesanyámat, de az idén plusz ajándékot is kap, amit most készítettem neki - csatlakozott a lányokhoz Kozó Wesley.

Anyák napja
Horváth Adél, Kerékgyártó Mia Bella, Kozó Wesley Fotó: Máthé Daniella

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában