Javítási nap a fenntarthatóságért

2024.04.05. 07:00

Ne dobjuk ki, javítsuk meg! - A Rongyderbi koordinátorával beszélgettünk Mosonmagyaróváron

Rongyderbi – Nyilvános Javítási Nap címmel szerveznek április 20-án világszerte több programot, tiltakozásként a fenntarthatatlan, a termékeket eldobhatóként kezelő divatrendszer ellen. A program magyarországi koordinátorával, Kocsis Angélával beszélgettünk.

Mészely Réka

A Föld órája és a street sti­tching által inspirált Rongyderbi – Nyilvános Javítási Nap kollektív tiltakozás a fenntarthatatlan, a termékeket eldobhatóként kezelő divatrendszer ellen. Az április 20-án, szombaton világszerte megrendezésre kerülő Rongyderbi – Nyilvános Javítási Nap célja, hogy az új és régi divatforradalmárokat a helyi utcákra (vagy közösségi épületekbe) hívja egy közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra. A magyarországi programokat Kocsis Angéla, a mosonmagyaróvári Kétfecske alapítója, kreatív szabó koordinálja. 

Közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra invitál április 20-án Kocsis Angéla főszervező. Fotó: Kerekes István

– Április 20-án a résztvevők egy szóra megállítják a szombati nagybevásárlásban rohanókat: megmutatják, hogyan javítják meg a szakadt zsebeket és a lyukas zoknikat, és beszélgetéseket kezdeményeznek arról, hogyan használhatjuk tartósan szeretett ruhadarabjainkat. Az eseményhez csatlakozhatnak textilesek, szabók, varrók, ruhatervezők és -készítők, iparművészek, kézművesek, népművészek, újrahasznosítók, és bárki, akit megszólít a program – kezdte beszélgetésünket Kocsis Angéla. Mint elmondta, Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron már biztos lesznek ehhez kapcsolódó programok, de további csatlakozókat is várnak. 

– A programhoz ideális helyszín lehet egy forgalmas fogyasztói csomópont, például egy bevásárlóközpont, egy népszerű üzlet előtti járdarész vagy egy bevásárlónegyedben lévő tér. Cél, hogy minél több járókelőt tudjunk megszólítani – vélekedett a főszervező, aki arra is buzdít, ha nem tudunk nagy összejövetelt szervezni, összegyűlhetünk néhány barátunkkal egy kávézóban vagy könyvtárban is egy kis foltozásra, vagy foltozzunk, javítsunk otthon, és osszuk meg a projektet Instagramon a #MendInPublicDay és #Rongyderbi hashtaggel. Akár virtuális foltozóbulit is szervezhetünk! 

A témában bővebb információt Kocsis Angéla a [email protected] e-mail-címen vagy a +36-20/372-7607-es telefonszámon nyújt. 

Három nap, három város

Április 19-én 14.30–18 óra között a győri Kossuth Lajos szakképző iskola varróműhelyében ruhajavítás lesz; április 20-án 10–18 óra között Mosonmagyaróváron Kétfecske játszóház és további textiles programok minden kor­osztálynak; április 21-én pedig Sopronban újrahasznosítással foglalkozó dizájne­rek vására workshopokkal és kerekasztal-beszélgetéssel a Deák téri Vinodomban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában