Mit tehetünk?

2024.03.29. 12:16

Vérnyomáscsökkentés természetesen

A magas vérnyomást a vezető halálokok között tartják számon, hiszen növeli a szívroham, a stroke kialakulásának kockázatát, de szerepet játszik a kognitív képességek hanyatlásában és a veseelégtelenség kialakulásában is. Mit tehetünk ellene?

Kisalföld.hu

Gondolta volna hogy az étcsokoládé mértékkel fogyasztva pozitív hatást gyakorolhat a vérnyomásra?

Fotó: Shutterstock

A hipertónia – magas vérnyomás – népbetegségnek számít, a népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Gyógyszerekkel a hipertónia kezelhető, és otthoni, természetes gyógy­módokkal, stratégiákkal tovább csökkenthető a szívbetegség kockázata. 

Rendszeres testmozgás

Azok a magas vérnyomású betegek, akik rendszeresen tempósan sétálnak, a vérnyomás csökkenéséről számolnak be. A rendszeres, legalább 30 perces mozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. 

A lassú, mély légzés és a meditatív gyakorlatok, mint például a csikung, a jóga és a tajcsi, csökkentik a szervezetben a stresszhormonok szintjét, melyek egyébként serkentik a vérnyomást növelő vese enzimjének, a reninnek a termelődését. Reggel és este 5–10 percig érdemes végezni mély hasi légzést, ezzel nemcsak a vérnyomás csökkenthető, de a feszültség is oldódik. 

Káliumban gazdag ételek

A káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos része a vérnyomáscsökkentő programnak. Célozzuk meg a napi 2000–4000 mg káliumbevitelt. A legfontosabb káliumforrások az édesburgonya, a burgonya, a paradicsom, a banán, a bab, a borsó, a sárga­dinnye és a szárított gyümölcsök, mint például az aszalt szilva és a mazsola. 

Az idősebbek és azok, akiknek a családjában akad magas vérnyomással küzdő, nagyobb eséllyel reagálnak érzékenyen a sófogyasztásra. Érdemes tehát mindenkinek csökkentenie a nátriumbevitelt. Naponta csupán 1500 mg-ot lenne szabad fogyasztani, ami nem nagy mennyiség, hiszen fél teáskanálnyi só kb. 1200 mg. Ebbe a mennyiségbe ráadásul nemcsak az utánsózás számít bele, hanem az eleve magas sótartalmú készételek, felvágottak is. Helyettesítsük a sót a főzés során zöldfűszerekkel! 

Étcsokoládé mértékkel

A magas kakaótartalmú csokoládék flavonoidokat tartalmaznak, melyek rugalmasabbá teszik az ereket. Egy tanulmány szerint a naponta étcsokit fogyasztó betegek 18 százalékánál jelentősen csökkent a vérnyomás értéke. A mennyiség azonban korlátozott: naponta mindössze 1–2 kockányit lehet fogyasztani a magas, minimum 70 százalék kakaót tartalmazó édességből. 

A tudósok körében a mai napig vitatéma, hogy a koffein befolyásolja-e a vérnyomást. Egyesek szerint nem, mások szerint viszont a napi 500 mg koffein (ami 4–5 csésze kávét jelent) 4 Hgmm-rel megemeli a vérnyomást azáltal, hogy kitágítja a véredényeket, és megsokszorozza a stressz hatását. Stresszhelyzetben a szív ugyanis több vért kezd el pumpálni, megemelve a vérnyomást. 

Azoknak, akik naponta 3 csésze hibiszkuszteát ittak, a szisztolés vérnyomásuk 6 hét alatt átlagosan 7 ponttal csökkent. Akik ugyanennyi ideig placebo italt kortyolgattak, azoknál csupán 1 egységnyi volt a csökkenés. Nagy valószínűséggel a hibiszkuszban található fitokémiai anyagok felelősek a hatásért. A hibiszkusz sok teakeverékben megtalálható, érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját. 

Forrás: Diéta és Fitnesz 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában