Magyarország Tortája 2024

2024.03.19. 13:56

Soproni cukrász az ország tortája bírái között: fontos az újszerűség és a kreativitás

Megtartották a „Magyarország Tortája” verseny első zsűrizési körét. A bírálók között van Harrer-Abosi Beatrix, a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda cégvezetője, aki kifejezetten kreatívnak, különlegesnek és szakmai szempontból is igényesnek tartja az idei felhozatalt.

Bódvai Ildikó

Harrer-Abosi Beatrix hangsúlyozta, az értékelésnél fontos volt az újszerűség és a kreativitás.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, melynek idei témaköre: a „Szuperélelmiszer”. Évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát, amit minden évben augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön kóstolhat meg a nagyközönség. 

- A magyar cukrászat hagyományain alapuló, gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező, főként helyi alapanyagokból készült kreációkat várt az ipartestület a versenyre. A zsűrizésnél nem az egyéni ízlés számít, hiszen a bírálók a teljes lakosságot képviselik. Magyarország Tortája nem lehet megosztó, a széles közönség számára finomnak, különlegesnek, szerethető ízvilágúnak kell lennie - beszélt a verseny céljáról és a bírálat szempontjairól Harrer-Abosi Beatrix, a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda cégvezetője, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, akit immár harmadik alkalommal kértek fel zsűrizésre. 

- Meghatároztunk négy alapanyagkosarat, amiből minimum két alapanyagot fel kellett használni a versenyre nevezett tortáknál. Az első kosárba tartoztak a gyakorta használt bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, feketeribizli, csipkebogyó és szeder. A másodikba a gabonák és magvak, így a kendermag, lenmag, tönköly és köles, amik talán a legtávolabb állnak a magyar közízléstől. A harmadikba a zöldségek közé tartozó cékla, sütőtök, édesburgonya és sárgarépa került, ezeket ma már egyre szélesebb körben használják. A negyedik kosarat az olajos magok - dió, mandula, tökmag, mogyoró -, alkották - sorolta az idei verseny különlegességét a soproni szakember. Felhasználásra javasolták továbbá a homoktövist, a berkenyét, a kökényt, a mézet, a mákot, az egrest, a szamócát, a málnát, az aszalt szilvát, a kékszőlőt, az étcsokoládét és a zabot. 

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg március 7-én a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. 

- Harmincegy tortát neveztek a versenyre, az ország minden területéről. Összességében rendkívül színvonalas, a tavalyinál kreatívabb, különlegesebb volt a felhozatal - tette hozzá Beatrix, aki azt is elárulta, a bírálatkor kizárólag a szakmai szempontok döntenek. - Pontozzuk a megjelenést és természetesen az ízvilágot, ami a legfontosabb, a legnagyobb súllyal esik latba. Nézzük emellett az állagot és a vágási felületet, vagyis azt, hogy mennyire szépen szeletelhető a torta. Értékeljük a kreativitást és a praktikumot is, hiszen a győztes tortát az ország több száz cukrászdájában meg fogják sütni. Kell, hogy rendelkezésre álljon a kollégák számára az elkészítéséhez szükséges technológia. 

A héttagú zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A nevezett tortákból az első körben anonim módon választottak ki hatot, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a jelentkezést. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először.

Az idei döntős torták: 

Árvácska (Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest), Fekete gyöngy (Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged), Hetedhét (Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest), Mákvirág (Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác), Rigófütty (Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest), Tökibogyó (Szoljár Csaba – Solier Café, Gödöllő). 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában