kisalfold.hu videó

2024.03.25. 09:56

Még tart a győri Prohászka Iskola és Óvoda felújítása Győrben - Videón mutatjuk, hogy állnak a munkálatok

Két éve arról számoltunk be, hogy ütemterv szerint haladnak a felújítási munkálatok a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Iskola és Óvodában. A 4,6 milliárdos kormányzati támogatásnak köszönhetően egy teljes, komplex felújítás valósul meg az intézményben, amely a tervek szerint idén márciusban fejeződött volna be. A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint szeptemberre minden diák visszatérhet az iskolába. Videón és fotókon mutatjuk a jelenlegi állapotokat.

Kisalföld.hu

Évek óta épül-szépül a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épülete Győrben. Az egyházmegye projektje a tervek szerint idén márciusban fejeződött volna be. Utoljára két éve jártunk bejáráson az épületben, azóta sokat haladtak a munkával a szakemberek.

Így néz ki az Újkapu utca felől az általános iskolai rész, amelybe szeptemberre visszatérhetnek a diákok. 

Az egyházmegye és a város életében is fontos mérföldkő ez a beruházás, ami 4, 6 milliárd forint, állami forrásból valósul meg. A Prohászka-iskola teljes körű felújításán, a gimnázium belső modernizálásán dolgoznak a szakemberek. Az egyik épületrészt például teljesen lebontották és újat húztak fel a helyére, valamint a két iskolarész közé felkerült az épületeket összekötő híd vagyis függőfolyosó is.

Új tornacsarnok is épül a szomszéd utcában. 2021 év elején azt ígérték 1141 nap múlva megújult intézményt vehet majd birtokba mintegy hétszázötven diák és száz tanár. A munkálatokat a régészeti ásatások elhúzódása is lassította. 

Mivel nem tudtuk mikorra fejezik be a korszerűsítést, így megkerestük a Győri Egyházmegyét, akik arról tájékoztatták a Kisalföldet, hogy:

 teljeskörűen felújított régi gimnáziumi épületrészét már korábban birtokba vehették a diákok. A gimnáziumi bővítmény és az óvoda új épületszárnyának kivitelezési munkálatai néhány héten belül befejeződnek. Az általános iskola felújítási és átalakítási munkái folyamatban vannak, a tervek szerint szeptemberben már ott kezdődhet a tanítás.

Új, többszintes óvodában, szaktantermekkel, tágas aulával bővített, tetőterasszal ellátott, digitális oktatási eszközökkel felszerelt épületben folytatódhat az oktatás-nevelés.

Az oktatási intézmény így néz ki a Bástya utca felől, heteken belül befejezik a második ütemet.

Három ütemben valósul meg a felújítás-bővítés: Az első ütemben az iskolaközpont 3700 négyzetméteres épületcsoportja közel 2000 négyzetméterrel bővült. A munkálatok a gimnázium és az óvoda épületében kezdődtek. A bejárati szárnyban a korábbi tornaterem és az aula összenyitásával 330 főt befogadni képes teret alakítanak ki. 

A Dunára néző épületszárnyban kapnak helyet az osztály- és szaktantermek. Az udvaron elbontották a régi óvodát, a helyén kétszintes épület létesült, a korábbinál több csoportszobával, tornaszobával és kiszolgálóhelyiségekkel. Mivel ezt a bővítést a jelenlegi udvar kárára tudták megtenni, ezért a szabadtéri játéktér biztosítása érdekében a csoportszobákat szinteltolással építették meg, így a gyerekek tetőteraszos, többszintes játszóteret kapnak. A harmadik szinten pedig a gimnazisták számára félig fedett, félig nyitott szabadtéri közösségi teret alakítottak ki.

 A munkálatok második ütemében az Apáca utcai épület újul meg, tetőtér-beépítéssel, bővítéssel, közösségi terek kialakításával, osztálytermek megnagyobbításával, sportudvar létrehozásával. Az intézmény ezen része még fel van állványozva, így a felújítás javában zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában