kisalfold.hu videó

2024.03.26. 18:27

Bátortalan zsiráf a győri állatkert új lakója - fotók, videó

A zsiráf bika új otthonában, az állatkertben megkezdte beilleszkedését. Fokozatosan ismerkedik az Afrika-kifutó lakóival, még félős és bizonytalan, de társai szeretettel fogadják, segítve őt az új környezet elfogadásában.

Schuller Vivien Csenge

Az új zsiráf egy jámbor, kedves állat, akit a társai lelkesen segítenek. Fotó: Rákóczy Ádám

Geluck a Győri Xantus János Állatkert egyik legújabb lakója. A saarbrückheni állatkertből érkezett 8 éves zsiráf bika lassan három hete kezdte meg beilleszkedését két társa mellé és egyre többet látni őt az Afrika-kifutón, ahol hamarosan megismerkedik a zebrákkal és a fakó antilopokkal. 

– Az állatkertek nagy része szövetségben áll egymással. Geluck társa saarbrückhenben elpusztult, és a faj koordinátora ezt az állatkertet választotta az új lakóhelyéül. Így lett ismét három zsiráfunk: Jasper és Solongo sokat segít a bátortalan újoncnak

 – osztotta meg lapunkkal Wenczel Flóra, az állatkert zoopedagógusa. 

Azt is elmondta: Geluck Németországban részt vett egy orvosi beavatkozáson, amelynek nem várt következménye miatt le kellett amputálni a farkának a végét. Emiatt soha nem nőhet vissza a bojtja. 

– Az új zsiráf nagyon félős, bizonytalan. Nagy változások történtek az életében, fiatal még ahhoz, hogy megértse mi történik körülötte. Gondoljunk bele: mi hogyan viselkednénk egy ilyen helyzetben. Ő is pontosan úgy tesz. Egy jámbor, kedves állat, akit a társai lelkesen segítenek. Öröm látni, ahogy állandóan a nagyok után kullog. Az idő a megmondója, mikor áll majd készen a barátkozásra. Az egész helyük egy nagy társas kifutó, ahol együtt vannak a fakó antilopokkal és a zebrákkal. Geluck mégsem szeretne velük ismerkedni, inkább a társai közelségére vágyik – részletezte a zsiráf beilleszkedését Flóra. 

A zsiráf több órás szállítására speciális állatszállítót találtak ki. Rengeteg szabály van ugyanis az gépjárművek szabályozására, például nem lehetnek olyan magasak, hogy ne férjenek át a hidak alatt. A teherautó emelhető tetejű, így mikor megálltak pihenni, akkor Geluck is ki tudta nyújtani a nyakát, és fel tudott egyenesedni. Győrbe érve betolattak az autóval a helyükre, és akkor a zsiráf kisétált belőle. A házuk direkt úgy van megépítve, hogy erre alkalmas legyen.

 – Gelucknak el kellett fogadnia a tényt, hogy nem tudja kinyújtani a nyakát. Két opciója volt: vagy lefeküdt a padlóra, vagy lehajtotta a fejét. Az a lényeg, hogy épségben megérkezett hozzánk – zárta a beszélgetést a zoopedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában