Nevelés

2024.02.05. 12:59

Klímanócskák nevelkedhetnek Abdán - Környezettudatos nevelést kapnak az ovisok - fotók

Nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos nevelést. Leendő klímanócskák játszottak pénteken délelőtt az abdai Mézeskalács Körzeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde termeiben. No nem egyedül, Bozókiné Szabó Ildikó mesterpedagógus, a Klímanócskák Program megálmodója tartott bemutató foglalkozást az óvónőknek.

Barki Andrea

Az abdai apróságok élvezték a bemutató foglalkozást. Fotó: Nagy Gábor

Az abdai óvoda Győr-Moson-Sopron vármegyéből elsőként vesz részt ebben a klímatudatosságra nevelő programban.

– A Klímanócskák Program kialakítását 15 évvel ezelőtt kezdtem el. Ez egy olyan programsorozat, amely többrétűen mutatja be a klímaváltozással kapcsolatos problémákat és adja tovább a gyermekek részére ezen problémák megoldásához a lehetséges válaszokat. A klímavédelem főbb területeit öleli át az óvodás korosztály részére az egészségvédelem, a környezetvédelem, a természetvédelem, a néphagyományőrzés témában. Mesterpedagógusként vallom, hogy a gyermekekkel együtt, rajtuk keresztül tudunk csak szemléletváltást elérni a klímatudatos, környezethez való empatikus magatartás kialakításában, az érzelmi intelligencia fejlesztésében. Ebben pedig a család mellett a pedagógusoknak is rendkívül nagy szerepük van. Bízom benne, hogy a Klímanócskák Program segítségével egyre több pedagógus tartja majd kiemelt feladatának a klímavédelemmel kapcsolatos ismeretek átadását az óvodákban, iskolákban – szögezte le Bozókiné Szabó Ildikó, aki azt is elárulta, hogy ez a program Hódmezővásárhelyen a Szabadság téri óvodában valósul meg teljes mértékben. Az elmúlt években a programcsomag egyes elemeit a határon túli óvodákban is bemutatták, ebben az évben pedig az a cél, hogy 12 vármegyében ismertessék meg az óvodapedagógusokkal.

Az egy napos képzés keretében először egy bemutató foglalkozást tartottak a gyerekekkel, majd egy workshopon vettek részt az óvó nénik. Ezt követi egy három napos akkreditált képzés, ahol az óvodapedagógusok elemire bontva, interaktív módon sajátítják el a program alapjait, végül egy nagyszabású szemléletformáló családi napot tartanak az óvodákban.

Szabóné Nagy Erika az abdai óvoda vezetője elmondta, hogy ez a téma nagyon közel áll hozzájuk, mert nagyon fontosnak tartják az óvodai nevelésben a környezetvédelem kérdését. – Örülünk annak, hogy részesei lehetünk a programnak, még jobban belemerülhetünk a témába. Bízom benne, hogy a tanultakat jól tudjuk hasznosítani a munkánkban.

S hogy mit üzen a program kitalálója a gyerekeknek?

– Ha belépsz a Klímanócskák óvodába, a tanév első napjától az év végéig megkezdődik a Klímanócskává válásod folyamata. A mesék, a játékok, a foglalkozások, a kirándulások és a beszélgetések mind-mind arra tanítanak, hogy vigyázzatok bolygónkra, a Földre. Az óvodában töltött idő alatt, nap nap után megtanuljátok, hogyan őrizzétek meg az állatok és növények sokféleségét és miként őrködjetek a természet kincsei felett. A hét minden napján, pirkadattól napnyugtáig, minden egyes gondolatodat és cselekedetedet átitatja a minket körülölelő természet iránti szeretet érzése, az életet biztosító víz védelmének feladata és a klímatudatosság terjesztésének a kötelessége. Azért, hogy erre a küldetésre mindig készen álljatok, a saját egészségetekre is vigyáznotok kell, ezért az Erdei Tündér nagyon figyel arra, hogy sokat mozogjatok és megtanuljátok a helyes és helytelen táplálkozás közötti különbséget."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában