kisalfold.hu podcast

2024.02.04. 07:05

Gasztropodcast - Tápláló finomságok Sudárné Boros Erzsébet asztalán + receptek

Sudárné Boros Erzsébet, a győrújfalui Sudár Birtok vezetője maga is gyakorlott, többgyermekes édesanya, akinek időnként kihívást jelent, hogy gyorsan kerüljön valami tápláló finomság az asztalra.

Pozsgai Kitti

Közbeszólhat hétvégi program, elhúzódó hétköznap, betegség, bármi, ami a főzéstől veszi el az időt, enni márpedig mindennap kell valamit. Hogy ez ne gyorséttermi vagy félkész bolti étel legyen, Zsóka is hozott néhány ötletet, mellé pedig az üzletek polcaira is feltett néhány zacskónyi gyors és finom megoldást - mindez kiderül a gasztropodcastből.

Gasztropodcast
Gasztropodcast Sudárné Boros Erzsébettel

Receptek és finomságok 

CUKKINIS-PÓRÉHAGYMÁS KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2 db zöldségleveskocka, 1 kg cukkini, 0,5 szál póréhagyma, 10 dkg cheddar sajt, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés: a krumplikat megmossuk, majd héjastól nagyobb darabokra vágjuk. Egy fazékba tesszük őket és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi ellepi őket. Belemorzsoljuk a leveskockákat, majd lefedjük, felforraljuk és a forrástól számítva további 5 percig főzzük.
Hozzáadjuk a cukkinit, visszatesszük és újabb 5 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát és még 5 percig forraljuk. 
Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, majd ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, valamint a frissen reszelt szerecsendióval.
Botmixerrel pürésítjük az egészet, közben pedig annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk. Karikákra vágott póréhagymával és pirítóssal tálaljuk. 

CUKKINIS-PÓRÉHAGYMÁS KRÉMLEVES

PAPRIKÁS KRUMPLI KÖLESSEL
Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg debreceni kolbász, 1 ek. pirospaprika, 1 kg burgonya, víz, 15 dkg köles, só.
Elkészítés: a szalonnát zsírjára sütjük, majd kiszedjük a zsírból. Azután a zsíron megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és kissé átpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és rádobjuk a héjától megtisztított, felkockázott burgonyát.
Felöntjük kb. 2,5–3 dl vízzel, hozzászórjuk az átöblített kölest, és az egészet fedő alatt készre főzzük (ha szükséges, a főzés során adunk még hozzá vizet). Végül sózzuk ízlés szerint.

PAPRIKÁS KRUMPLI KÖLESSEL
PAPRIKÁS KRUMPLI KÖLESSEL

SPENÓTOS-JUHTÚRÓS TÖLTÖTT KRUMPLILÁNGOS
Hozzávalók a lángoshoz: 30 dkg sárga krumpli, só, 2 dkg friss élesztő, 1 csipet cukor, 1 dl langyos tej, 20 dkg liszt, 1 db tojás.
A töltelékhez: 10 dkg spenót, bors, 1 ek. vaj, 10 dkg juhtúró, 5 dkg tehéntúró.
A sütéshez: olaj.
A tálaláshoz: tejföl, fokhagyma.
Elkészítés: a krumplit jól megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Forrón megpucoljuk, villával összetörjük. Az élesztőt a cukor és tej segítségével felfuttatjuk, majd a tészta minden hozzávalójával jól összegyúrjuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a spenótot egy kevés fekete borssal a vajon megfuttatjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk és a túrókkal összekeverjük. 5 részre osztjuk a tésztát és a tölteléket is, majd a lisztezett kezünk között kinyújtjuk a tésztát és betöltjük. Végül aranybarnára sütjük 180 fokos olajban (oldalanként kb. 2 perc) és frissen fogyasztjuk. Tejföllel és fokhagymával megkenve tálaljuk.

SPENÓTOS-JUHTÚRÓS TÖLTÖTT KRUMPLILÁNGOS
SPENÓTOS-JUHTÚRÓS TÖLTÖTT KRUMPLILÁNGOS

ALFREDO TÉSZTA (KRÉMES TEJSZÍNES TÉSZTA)
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg tagliatelle, só, 1 ek. vaj, 3 gerezd fokhagyma, 5 dl tejszín, bors, 5 dkg parmezán, 1 csokor friss petrezselyem.
A sült csirkemellhez: 30 dkg csirkemell, só, bors, olívaolaj.
Elkészítés: a  tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós, forró vízben kifőzzük. A vajon megpirítjuk az átnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt, majd sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük előbb a lereszelt parmezánt, majd a felaprított petrezselymet. Azután beleforgatjuk a szószba a főtt tésztát. A sült csirkemellhez vékonyan felszeleteljük a húst. Meghintjük ízlés szerint sóval és borssal, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk.  Tálalás előtt vékony csíkokra vágjuk a sült csirkemellet, majd a tészta tetejére halmozzuk. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

ALFREDO TÉSZTA
ALFREDO TÉSZTA 

TÖKFŐZELÉK CSIRKENYÁRSSAL
Hozzávalók a tökfőzelékhez: 80 dkg tök, 0,5 fej vöröshagyma, 2 ek. olívaolaj, 0,6 dl zöldségalaplé, 1 csokor friss kapor, só, frissen őrölt bors, 1,5 dl natúr joghurt.
A csirkenyárshoz: 50 dkg csirkemellfilé, 1 tk. őrölt citrombors, 1 csipet só, 2 ek. étolaj.
Elkészítés: a tökfőzelék elkészítéséhez a tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a tenyerünkkel kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A megpucolt vöröshagymát finomra reszeljük, majd egy serpenyőben olívaolajon megfuttatjuk, és rátesszük a tököt. Felöntjük egy kevés zöldséglével és hozzáadjuk a finomra vágott kapor 2/3 részét, megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 12 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor megpuhult a tök – de még kellemesen harapható, nem főtt szét –, elzárjuk alatta a lángot és összekeverjük a joghurttal. Végül jeges fürdőben kihűtjük. A csirkemellet hosszú csíkokbr vágjuk, majd felszúrjuk a hústűre vagy a bambusznyársra. Fűszerezzük őrölt citromborssal és megsózzuk. Forró serpenyőben egy kevés zsiradékon minden oldalát kb. 3–4 perc alatt aranybarnára sütjük. A kihűtött főzeléket megszórjuk a maradék friss kaporral és a csirkenyársakkal tálaljuk.

TÖKFŐZELÉK CSIRKENYÁRSSAL


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában