kisalfold.hu videó

2024.02.02. 13:14

A győri állatkert macijai szerint jön a jó idő - videó

Nem látták meg az árnyékukat pénteken a kifutóba kiballagó örvös medvék a győri Xantus János Állatkertben, hiszen a borongós időben nem sütött a nap, így várhatjuk a jó időt.

Barki Andrea

Győrben nem ijedtek meg az árnyékuktól a medvék. Várhatjuk a jó időt!

Fotó: Rákóczy Ádám

A népi hiedelem szerint, ha a téli álmot alvó medve február 2-án, amikor először kidugja az orrát a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor rögvest visszamegy aludni, mert tudja, a tél még sokáig tart. Viszont, ha nem látja meg, akkor kint marad, ami azt jelzi, közeleg a tavasz. 

Az efféle népi hiedelmek és meteorológiai jóslások persze valahol tudományos alapokra épülnek, viszont természetesen az állatkerti medvék egy kicsit máshogy működnek. Nekik igazából nincs szükségük arra, hogy téli álmot aludjanak, mivel folyamatosan kapnak élelmet és ha a gondozójuk is úgy gondolja, bármikor sétálhatnak a szabadban. 

DSC_9781
Fotó: Rákóczy Ádám

Pénteken a győri macik, Burkus, Döme és Bátor nagy érdeklődéssel ballagtak ki a helyükről, hiszen gondozójuktól finom falatokat kaptak a jeles napon. Ám nem csak medvéket lehetett meglesni az állatkertben. 

DSC_9893
Fotó: Rákóczy Ádám


Február 2. a vizes élőhelyek világnapja is, így a vizes élőhelyek sokszínűségét mutatják be a hétvégi programokon. Kiállítás, kreatív sarok, vízben és víz közelben élő állatok látványetetése is szerepel a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában