Szilveszter 2023

2024.01.01. 07:07

Ismerjék meg a soproni mesterpraktikákat - Terítéken a lencse, avagy szerencsehozó étel a szilveszteri asztalon

Az új év első napjához számos hagyomány és babona köthető, talán az egyik legismertebb a lencsefogyasztás, amelyről Major Vilmos, a soproni Tercia Hubertus étterem kereskedelmi igazgatója osztott meg érdekességeket.

Varga Henrietta

Divós Józsefné több adagban készíti az újévi lencsefőzeléket. Fotó: Sz. K.

Szilveszterkor nemcsak az óévet búcsúztatjuk, hanem törekszünk arra, hogy a következő év sikeres, szerencsés és nem utolsósorban gazdag legyen. Talán az egyik legismertebb újévi hagyomány a lencsefogyasztás, amely a babonák szerint pénzt hoz a házhoz.

– Az apró lencse minden egyes szeme – a lapos, korong alakú formája miatt – egy-egy pénzdarabot szimbolizál, így a babona szerint aki az új év első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Azt is mondják, minél többet fogyaszt belőle valaki, annál szerencsésebb lesz. A néphagyomány szerint a lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, kölessel vagy más apró szemű étellel, és azért kell új év első napján enni, mert az akkori cselekedeteink jellemzik az egész éves tettünket. Viszont a hiedelem szerint a szerencse csak akkor áll mellénk, ha pontban éjfélkor kerül az asztalra – tudtuk meg Major Vilmostól.

– A lencse fogyasztása Sopron környékén is elterjedt szokás. Szilveszter éjjelén mi is minden évben kínálunk lencselevest vagy lencsefőzeléket, elsősorban malacból készült sült hússal, hiszen a lencse mellé ez dukál, mivel a hagyomány szerint a tömzsi négylábú előretúrja a földet, és „kitúrja a szerencsét” a föld alól. A vendégeink nagyon szeretik és keresik a szilveszteri menüben – zárta a beszélgetést a szakember.

A lencsefogyasztás a babonák szerint pénzt hoz a házhoz. A soproni Divós Józsefné családjában szintén nagy hagyománya van az újévi lencse készítésének, hiszen ők is mindannyian ismerik az ehhez kötődő népszokást.

– Több adag készül belőle, hogy senki ne maradjon ki a gazdagságot szimbolizáló étel elfogyasztásából. Az unokáim kifejezetten szeretik azt, ahogy én készítem a lencsefőzeléket. Nem bonyolítom túl, a hagyományos módszerek szerint, de rántással készítem – mondta.

Divós Józsefné több adagban készíti az újévi lencsefőzeléket. Fotó: Sz. K.

A hagyományos lencsefőzelék

Számos országban készítenek különböző ételeket hüvelyesből, hazánkban mégis a lencsefőzelek a legelterjedtebb, amely olyan a szilveszteri asztalokon, mint karácsonykor a halászlé vagy a ­bejgli. A hagyományos recept alapján a lencsét beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, meghintjük piros­paprikával és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét és a babérleveleket, szükség esetén sózzuk, majd puhára főzzük, és habarással vagy rántással sűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá mustárt, citromlevet és cukrot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában