kisalfold.hu podcast

2024.01.10. 07:01

Doni áttörés - Emlékezés a hősökre Sopronban

Dr. Pozsgay Péter a Magyar Tartalékosok Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke volt podcaststúdiónk vendége, akivel a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából szervezett soproni teljesítménytúráról beszélgettünk.

Varga Henrietta

A doni emléktúra a Deák téri II. világháborús emlékműtől indul szombaton. Felvételünkön az eseményért felelős dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy látható. Fotó: Máthé Daniella

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943 januárjában Magyarország történelmének egyik legszomorúbb eseménye történt, hiszen a Don-kanyarban vívott harcok során több ezer honfitársunk vesztette életét vagy esett fogságba. Az ő hősies helytállásukra emlékezik meg minden évben az ország, köztük Sopron is. Január 13-án, a MATASZ szervezésében rendezik meg azt a 35 kilométeres emléktúrát, amely Sopronból, a Deák térről indul és több település érintésével Sopronkövesdig tart. A résztvevők ezzel az útvonallal idézhetik fel mindazt, amit a 2. hadsereg hősei, a III. hadtest katonái éltek át a Don-partján.

Hallgassa meg!

- A múltidézés sosem öncélú, mindig egy nagyobb célkitűzést szolgál. A doni áttörés magyar áldozatainak száma rengeteg családot érint, Sopronban és környékén talán nincs is olyan család, akik valamilyen formában ne lennének érintettek a tragikus eseményben. Túránkkal egyrészről a magyar hősökre szeretnénk emlékezni és emlékeztetni, másrészt pedig a történelmi igazságtételt, tisztánlátást szeretnénk szolgálni, hogy lássuk, mi is volt a 2. hadsereg valós szerepe, miért mentek a Don-kanyarba és mit védtek ott - foglalta össze lapunknak a túra céljait dr. Pozsgay Péter, tartalékos főhadnagy, az esemény szervezője.

A teljesítménytúrát tavaly szerveztük megelőször a nyolcvanadik évfordulóra emlékezve, de hagyományteremtő szándékkal

- tette hozzá.

- Idén is 9 órakor találkozunk a Deák téri II. világháborús emlékműnél, a regisztrációt, a rajtszámok és az itinerek átvételét követően, 10 óra magasságában indul a túra. Az útvonalterven (itiner) megtalálható a térkép, a tudnivalók, valamint a szervezők telefonszáma, így bármi történik az úton, elérhetőek vagyunk. A Deák térről Sopronbánfalva felé vesszük az irányt, ahol a Hősi temetőnél a résztvevők leróhatják kegyeletüket, közös gyertyagyújtással emlékezhetnek a hősökre. Innen az utunk a Dallos-hegy felé vezet, majd megkerülve azt, az Ojtozi sétányon keresztül a harkai plató festői táját átszelve ellenőrző ponthoz érünk, ahol olasz hagyományőrzők várnak bennünket. Kies tájon, de viszonylag sík terepen visz tovább az utunk, a határmentén, Dénesmajort érintve jutunk el Sopronkövesdre. A kies tájjal a pusztítást, a kilátás nélküli visszavonulást szeretnénk egy kicsit szimbolizálni, ahogy az ellenőrző pontoknál felállított katonai sátrakkal és az ott szolgálatot teljesítő hagyományőrzőkkel is az egykori körülményeket, a csata helyszíneit szeretnénk bemutatni- zárta a beszélgetést.

A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött, amit megtehetnek online vagy az indulás napján a helyszínen. Regisztráció és további információk az emléktúrával kapcsolatban elérhetőek a honlapon >>

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában