Szép és fájó emlékek

2024.01.13. 07:18

Az életükről meséltek az utókornak - 223 legalább hetven esztendőt megélt gönyűi lakos életrajza jelent meg könyvben

Összeadva több mint tizenötezer esztendő 309 oldalon. Életünk címmel jelent meg 223 hetven éven felüli gönyűi lakos életrajza. Örömök és bánatok, szép és fájó emlékek sorakoznak a könyvben.

Barki Andrea

Széphegyi Istvánné Ica néni a hajósok élettörténete után a 70 év felettiekét is megörökítette. Fotó: Rákóczy Ádám

  • Széphegyi Istvánné, akit mindenki csak Ica néniként ismer a faluban, mivel közel negyven évig volt óvónő, három éven át látogatta az időseket.
  • Meghallgatta történeteiket, tollal lejegyzetelte egy füzetbe, majd hazatérve szépen megfogalmazva leírta a hallottakat.
  • A falu nagyon összetartó közösség – Kétszázhuszonhárom Gönyűi időskorú történeteit írták meg egy könyvben.

Széphegyi Istvánné segítője, Lencse Gézáné Marika pedig vállalta, hogy legépeli a szöveget. De honnan jött az ötlet, hogy az élettörténetek krónikása legyen? – tettük fel a kérdést az örökké mosolygó Ica néninek. Annyira beleéltem magam, hogy amikor hazamentem és este lefeküdtem aludni, sokszor az életükről álmodtam, mintha én is ott lettem volna.

– A Gönyűi hajóskrónika 2010-ben jelent meg, amiben a település hajósainak életrajzát gyűjtöttem össze. Még éppen időben, mivel azóta már 59-en elhunytak közülük. Akkor még javában dolgoztam az óvodában, de a honismereti egylet tagjaként érdekelt az életük. Felkerestem őket és elvarázsoltan hallgattam elbeszéléseiket, sokszor még jegyzetelni is elfelejtettem. Hálás voltam a családomnak, hogy hagytak hajózni szárazföldön. Jó volt a fogadtatása az elkészült könyvnek, lassan újra szeretnénk kiadni. Közben a kolléganőim felvetették, hogy megírhatnám az óvoda múltját. El is kezdtem, de mivel a régi naplókat, iratokat már kidobták, ebbe beletörött a bicskám. Persze azért még nem mondtam le róla.

Gmeindl Ferencné Margit nénivel, aki hosszú évekig dajka volt, sokat beszélgettünk az óvodáról, amikor egyszer megkérdezte: „Nem gondoltad, hogy az idősebb korosztály életrajzát le kellene írni, mielőtt veszendőbe megy?” Másnap meg is kezdtem a beszélgetések sorát vele, aztán mentem mindenkihez, aki fogadott. Hóban, sárban, napsütésben. Sajnos a Covid egy évre félbeszakította a munkát, de így is 223 embert kerestem fel. Vannak hasonló mozzanatok, de mindenkinek más az élettörténete. Megtisztelve éreztem magam, hogy beengedtek a lakásukba és megosztották velem a történetüket.

DSC_5820
Széphegyi Istvánné Ica néni a hajósok élettörténete után a 70 év felettiekét is megörökítette. Fotó: Rákóczy Ádám

Nagyon örültek nekem, kedvesen fogadtak, a beszélgetés során megnyíltak. Volt, akivel együtt sírtam, mert olyan mostoha sorsról számolt be. Meghallgattam őket, s annyira beleéltem a magam, hogy amikor hazamentem és este lefeküdtem aludni, sokszor az életükről álmodtam, mintha én is ott lettem volna velük. Nagyon megviselt, ha arról hallottam, hogy nem tartanak kapcsolatot a gyerekek, az unokák az időssel. A beszélgetések során megerősödött bennem, hogy a falu nagyon összetartó közösség – mesélte Ica néni. A könyvek egy részét Ica néni személyesen kézbesítette a benne szereplőknek.

– Azok, akiknek átadom, megsimogatnak, megköszönik a munkámat. Sajnos ötvennyolcan már nem érhették meg a könyv megjelenését. A negyedik adventi gyertya meggyújtásakor már meg lehetett vásárolni a kiadványt, sorban álltak érte, nem győztem dedikálni – emlékezett mosolyogva a szerző.

Bár Ica néni életrajza nincs benne a könyvben, azért azt lehet tudni róla, hogy két gyermeke van, Anita és Pisti, valamint egy unokája, Gergő. Eddig is aktívan vett részt a település életében: három ciklusban volt tagja a képviselő-testületnek, jelenleg a szociális és gyermekjóléti bizottság külső tagja. Beválasztották a települési értéktár bizottságába is, 62-szeres véradó, tagja a gönyűi Vöröskeresztnek, a nyugdíjasklubnak, a honismereti egyletnek, szívesen vezet tárlatot a település hajós kiállításán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában