Ünnepi közösség a közösségben

2023.12.24. 10:55

Idén is népszerű volt a dunaszegi adventi kalendárium - Fotókon mutatjuk karácsonyi pompába öltözött otthonokat

A település adventi kalendáriuma, azaz ablaknyitogató programja már tavaly is nagy sikert aratott, és idén is nagy népszerűségnek örvendett. Ferencz Éva, a program főszervezője szerint azért is szeretik az emberek, mert feltöltődést adnak ezek az események, és ilyenkor ünnepek előtt az emberek is örömmel találkoznak egymással.

Ollári Gergely

Felvételünkön a dunaszegi adventi közösség tagjai. Fotó: Ferencz Éva

– Tavaly, amikor elindítottuk a programot, kisebb vendéglátást, fogadást is szerveztünk mellé. Így nem csak a feldíszített és fényes ablakokat csodálhatják meg az emberek, hanem találkozhatnak egymással, beszélgethetnek, és jól érezhetik magukat. Idén is népszerű volt a program, mindegyik helyszínen legalább harminc-negyvenen voltunk jelen, sőt néhány olyan esténk is akadt, amikor közel száz helyi gyűlt össze a közös ünneplésre –fogalmazott portálunknak a főszervező.

December elejétől, nap mint nap új és újabb feldíszített ablakot kereshettek meg a helyiek, az utolsó közös találkozó pedig majd a település negyedik gyertyagyújtásának és falukarácsonyának eseményén lesz. A házaknál idén sem hiányozhatott a karácsonyi hangulat állandó kelléke, a tea, a forralt bor, és a lilahagymás zsíros kenyér. Süteményt is kóstolhattak idén, a mézeskalács, a bejgli, a linzer, és a népszerű karácsonyi édességek sem hiányozhattak az asztalokról.

– Nemrég épült társasház is a községben. Idén ők is csatlakoztak a programhoz, és mivel több lakó is összefogott a díszítésben nem egy ablakban helyezték ki a számot, hanem közös látványos elemet készítettek a ház udvarán. Sokan voltak kíváncsiak erre is a helyiek közül, akik így jobban meg is tudták ismerni a település új lakosait. Az egyik ablakdíszítőnél lévő este is nagyon jól sikerült, ahol a TéDé Rendezvényeknek köszönhetően hang és fénytechnika emelte meg a program látványosságát –tette hozzá Ferencz Éva.

Nem volt verseny az ablakok között, inkább olyan eseményt szerveztünk, aminek közösségformáló ereje van, és közelebb hozza a helyieket egymáshoz. Idén a gyermekek is nagy örömmel csatlakoztak a programhoz, többen részt vettek az ablakok feldíszítésében, és a találkozókon is. A jóízű beszélgetések, közös éneklések, a versmondások összehozták a falu apraja nagyját, ahogy a főszervező mondja: ez a program jövőre sem maradhat el a településen.

– Már most sokan jelezték számunkra, hogy jövőre ők is szeretnének részt venni az adventi kalendárium programunkon, örömmel díszítik fel ők is ablakaikat. Szerencsére az új beköltözők is aktívak, és nagy szerepet vállalnak Dunaszeg közös programjaiban. Fiatalok, nyugdíjasok, gyermekek, kisgyermekes családok közös eseménye ez a kalendárium, amit minden évben várnak a helyiek – zárta szavait Ferencz Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában