Örökzöld kabarétréfák

2023.12.26. 14:04

Hacsek és Sajó újratöltve győri színészekkel

A címben jelzett első kabaréjelenet szerzője, Vadnay László sem gondolhatta, hogy az örökösen vitázó Hacsek és Sajó történetei 94 év után is a frissesség erejével hatnak, számos szerzőt ihletnek meg újabb és újabb párbeszédek megírására.

Mohay Gábor

Takács Zoltán és Koppány Zoltán felvételünkön.

Vagy harminc évig az eredeti kettős, Herczeg Jenő és Komlós Vilmos személyesítette meg őket, de később emlékezetes alakításokat láthatott a derűre éhező közönség a Kibédi Ervin, Hlatky László, az Agárdy Gábor, Kállai Ferenc, a Kern András, Verebes József és a Sas József, Beregi Péter kettősöktől is. A Győri Nemzeti Színház két művésze is gyakorta játssza a párbeszédeket, főleg az idősebb korosztály számára.

„A mi előadásainkon én alakítom a tudatlanabb, naivabb Hacsek szerepét – mondja Koppány Zoltán, aki 37. éve tagja a győri színház társulatának. – Csikó Teodóra és Takács Zoltán már régóta tesznek eleget operett-összeállításaikkal meghívásoknak, én javasoltam nekik, hogy a műsor színesítésére újítsuk fel a Hacsek és Sajót. Megterveztük, kidolgoztuk és összeraktuk a produkciót, amely működik, és alkalmazkodik a mai élet történéseihez is. Az idősebbek különösen azért kedvelik, mert nosztalgikus érzéseket ébreszt bennük.”

Takács Zoltán és Koppány Zoltán felvételünkön.

Nyugdíjasrendezvények, klubnapok, összejövetelek alkalmából, idősek otthonában lépnek a leggyakrabban közönség elé a művészek: „Nagyon szeretem Hacseket játszani, mert rengeteg lehetőséget kínál a humorom felszínre hozatalára, a közönség pedig hálásan fogadja a poénokat, és nagy szeretettel vesznek körül bennünket – teszi hozzá Koppány Zoltán. – A vidámság közben néha még a dialógust sem könnyű folytatni, sokszor egymást is megnevettetjük. Jellemző, hogy a pandémia alatt a videója fent volt a közösségi médián, és annak is kedvező volt a visszhangja.”

„Én elsősorban énekes vagyok, ezért is volt kiváló alkalom a kabaréjelenet a prózai oldalam erősítésére – veszi át a szót Takács Zoltán: a mostani rendezőasszisztenst összesen 32 esztendő köti a színházhoz. – Több mint harminc éve járjuk a vidéket zenés műsorainkkal, a néha tudálékos Sajó megszemélyesítésével pedig lehetőségem nyílt a változatosságra, a megújulásra. Már túl vagyunk a félszázadik elő­adáson, így az eddigi sikereken felbuzdulva elérkezett az idő egy új változat bemutatására.”

A Hacsek és Sajó triója pedig ajánlja magát szeretettel a második részre is, amelyben teljesen más jelenetek és dalok szórakoztathatják a nagyérdeműt. „Amit garantálunk, az annyi, hogy ebben is együtt fogunk sírni, nevetni és nosztalgiázni a nyugdíjasközönséggel – ígéri Takács Zoltán. – Újdonság lesz az, ami ellen Vadnay László tiltakozott, azaz a női szereplővel bővítés, de miután Csikó Teodóra úgyis szerepel, így a kabaréjelenetben Hacseknét alakítja, és énekel is benne.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában