Szilveszter

2023.12.29. 11:55

A virsli az év vége sztárja Győr-Moson-Sopronban - Számottevő áremelkedésre nem kell számítaniuk a vásárlóknak

Nincsen szilveszteri asztal néhány pár roppanós virsli nélkül. A legtöbben babonából, merthogy kitúrja nekünk a szerencsét, sertésvirslit vesznek, a hagyományos, egészben sült malac azonban ma már csak kevés helyen kerül a családi asztalra.

Kisalföld.hu

A vásárlók elsősorban a minőséget és hagyományosan főleg a sertésből készült virslit keresik. Felvételünkön Mészáros Anita és Miksi Anett, a Széles Húsüzlet dolgozói. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A szilveszter előtti napokban már sokan vizslatják a hűtőpultokat, hogy virslit vegyenek. A Széles Húsüzlet vásárlói elsősorban a minőséget keresik.

Tavalyhoz képest nem kellett számottevően árat emelnünk. A minőségi termékek kilója átlagosan háromezer forint körül alakul

– mondta el Széles Zoltán tulajdonos.

– Főleg a sertésvirslit veszik, a szárnyasból készültet nem keresik. Azt tapasztaljuk, hogy mennyiség tekintetében már tavaly is kevesebbet vásároltak, az idei évről majd csak január elsején tudok átfogóan nyilatkozni. Mindenesetre a mennyiséggel kicsit óvatosabbak vagyunk. Minőség területén azonban töretlen az igény. Kevésbé színvonalas terméket nem is éri meg beszerezni, mert nem tudjuk eladni.

A bőrös süldő és pörzsölt malacrészek is fogynak. A legtöbben a 2–3 kilós darabokat keresik, egész malacot kevesen vesznek. 

A Széles Húsüzlet saját virslijei egyszerű recept alapján készülnek, 20 százalék marha-, 30 százalék sertéshúsból, 30 százalék hasa szalonna, a maradék tartalmat pedig a fűszerek és a jégpehely adja. 

– Néhány helyen 90 százalék feletti hústartalommal reklámoznak termékeket. Ha ez tényleg színhús, akkor számomra ehetetlen lenne a termék. A zsiradék fontos része a jó virslinek. Széles Zoltán elmondta: a tökéletes virsli titka, hogy semmiképp ne főzzük forrásban lévő vízben. 

– Magam úgy csinálom, hogy száz fokra melegítem a főzővizet és ahogy hűl vissza, beleteszem a virslit. Ha túl forró a víz, a fehérjék 72 Celsius-fok felett kicsapódnak és kidurran a virsli. 

Sopronban is gőzerővel készülnek a szilveszterre, így a vásárlók többsége sem az utolsó pillanatra hagyja az újévi asztalra kerülő virsli megvásárlását. 

– Nemcsak szilveszterkor, hanem egész évben gyártunk és forgalmazunk bécsi virslit, amely marhahús, sertéshús és szalonna felhasználásával, valamint bükkfa füstöléssel készül. A vásárlóink nagyon szeretik és szilveszter hetében főleg ez a sláger – mondta el kérdésünkre Horváth Tamás, a Sódér Húsfeldolgozó Kft. ügyvezetője. A heti eladott átlagos mennyiség tízszerese fogy el ezekben a napokban, hiszen még mindig ez az egyik legjellemzőbb étel az újévi asztalon. 

Készülnek a szilveszteri virslidömpingre a soproni Lófuttató utcai hentesüzletben is. Képünkön Horváth Tamás, a Sódér Húsfeldolgozó Kft. ügyvezetője. Fotó: Szalay Károly

Ottjártunkkor a hentesüzletben a vásárlók egymásnak adták a kilincset, a malachús mellett többnyire virsli is került a kosarakba. 

Szerencsére az idén úgy látjuk, hogy még többen érdeklődnek a termékeink iránt, ami talán annak is köszönhető, hogy lényeges áremelkedés nem volt az előző évekhez képest

– tette hozzá a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában