Közeleg az év legszebb ünnepe

2023.11.27. 14:07

Pérről érkezett a város karácsonyfája Győr főterére - videó, fotók

Pár napja már számolgatta a szél kavarta hópelyheket és ráncba szedte az ágait. Hétfő reggel úgy döntött, eljött az ő ideje: teherautót rendelt és a Széchenyi térre költözött Pér a tízméteres ezüstfenyője. Új címén, a Széchenyi téren várja a csodálókat.

Bella Violetta

Már a téren várja a díszeket és az ünnepet a Pérről felajánlott örökzöld.

Fotó: Csapó Balázs

  • Akik hétfő reggel a Péri reptérről szerettek volna Győrbe jutni, két teljes sávnyi örökzöld akadályba ütköztek. Láncfűrészek, emelőkosaras autó és daru is segítette a dús fenyő útját a kockaház előkertjéből a teherautóra.
  • Elektromos vezetékekkel körülhatárolt háromszögből segítették ki a Győr-Szol munkatársai, akik a gyanta és faforgács illatával utcára szóló karácsonyhangulatot varázsoltak, a reggeli hólepel mellé.
  • Pár éve költözött egy család a házba, a fát az előző tulajdonosoktól örökölték. Látták, hogy bár gyönyörű, mennie kell, mert a szél már veszélyesen bemozgatja.
  • – Akkor már ne a ház tetejére dőlve végezze be az útját a formás fa, hanem díszes-fényes diadalmenettel! – gondolták, amikor olvastak a felajánlás lehetőségéről.

A szomszédok, utcabéliek is nagyon meglepődtek a szokatlan sürgés- forgástól, félig eresztett redőnyök alól, függönyt elhúzva, de az utcán és kukucskálnak többen, de van aki az autó szélvédő kaparásból oda is kurjant, hogy ugye ez lesz a város fája?  A rutinosabbak sejtik az időzítésből, hogy nem ártatlan fakitermelés szemtanúi. – Nem tudtuk, hogy innen lesz a Győr fája – mondja egy utcabéli asszony – én is csak ahogy látom itt a médiát, azért gondoltam. Ez a fa a születésem óta itt van. Nekünk is volt, meg több szerte a szomszédságban, de egyik se volt ilyen szép. Nemes célt szolgál ha úgyis meg kellett válni tőle. Így legalább büszkék lehetnek rá akik felajánlották. Majd meglátogatjuk a téren! – mondja mosolygósan.

A szembe szomszéd úgy meséli, legalább negyven éves a fa. – Nagyon régi és nagyon gyönyörű, szerintem szebb, mint amit Pestre vittek az országház elé. Nem is emlékszem még ilyenre, hogy Pérről lett volna a város fája! Hiányozni fog, mert megszoktuk, hogy itt van, de ki kell venni, mert amikor erős szél fúj, veszélyes. Furcsa lesz biztos. Nem rég vettek ki kisebb fákat a környékről és olyan nehezen találtuk ki hogy mi hiányzik, pedig egyből érződött, hogy valami nincs rendben. Ez meg szemben van az ablakommal, nagyon megszoktam. – mondja örömmel vegyes szomorúsággal. – Majd sógornőmmel beszélek, hogy ha felállítják, nézze meg, ő győri. Biztos hogy nagyon szép lesz, mert már most is gyönyörű! A korábbi lakók gyerekei Győrben laknak, remélem, fogják látni! Olyan dús, jó az alakja szerintem szebbet nem is lehet kívánni. De már nem csak házba, templomba is túl magas, ezt már csak szabadtérre lehet kitenni. – mondja elmerengve.

Közben a fát  a teherautóra eresztik lassan, minden ágat beigazítva hogy elinduljon a város felé.

Farkas Csabával, aki a kivágást és az állítást vezeti már a Széchenyi téren beszélgettünk, miután a forgalmat is leállítva begördült a fenyő a bencés templom előtt. – Mindig az advent első gyertyagyújtását megelőző hétfőn hozzuk a fát már hagyományosan. Összesen 36 felajánlás volt, ebből 30-at kellett kiválasztanunk. Én ezekből kettőt ajánlottam a főnökömnek, hogy ne csak az én szavam döntsön, erre esett a választásunk, a mérete és a formája miatt. Színe alapján nem mondanánk meg, de ezüst fenyő. 

Miközben a kikötési rögzítési pontokat felfedik a tér burkolatai alól a Győr-Szol munkatársai, vezetőjük elmondja, hogy kilenc éve, mióta ő fogja össze ezt a fenyők költöztetését, új és új karácsonyfákkal gazdagodott a város. A Káptalandombon nem volt például korábban, de idén is van olyan pont, ahol eddig nem találkoztak vele a győriek, ilyen a virágpiac angyalos fája.

Mesél egy legendás esetről, amikor egy hatalmas fát vágtak ki, négy autót is be kellett vetni a szállításhoz, hétkor vágták ki, de csak kettő körül tudtak elindulni csanakról, és két embernek a fenyővel kellett utazni a teherautón, hogy felemelgessék a vezetékeket, le ne szakítsa a fa. Bár ma nyolckor kezdtek neki a vágásnak, és fél tízre már a belvárosban várta, hogy talpraállítsák. Ehhez képest a legendás csanaki fát este hatra sikerült végre-valahára felállítani.

 Láncfűrés zúgása, daru és teherautó nem épp a legünnepibb hangok, mégis egyből meghitt hangulat lett úrrá a péri reptéri úton, amikor a szomszédság megtudta, hogy innen kerül a Széchenyi térre a város fája.
Fotó: Csapó Balázs

A Széchenyi térről Farkas Csaba elárulta, azért nincs ekkora sürgés-forgásra, nagy gépek egymást kerülgetésére tervezve. Csak az avatatlan szemnek, esetleg a futóbicikliknek és kismotoroknak üres és szabad tér. – A szökőkutat márványlap alatt műanyag lapok támasztják alá, így ha egy nehezebb autó rámenne, beszakad. – Pedig a fát hozó teherautó mellett a daru és a kosaras emelő is közel kell hogy álljon a művelethez, így végül kicsi helyen kell elférni és manőverezni.

Érdemes az adventi és ünnepi időszakban minél több karácsonyfát megcsodálnunk, és különösen a város fáját, mert nem csak az angyalok fahozó szerepe a Győr-Szol-é, de a bontás is, ami után majd a város többi fájával együtt a komposztba kerülnek a köztéri fenyők. Így az ünnep után más zöldeknek adnak majd tápanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában