Tudósító

2023.11.26. 08:30

Gyárvárosi kirándulás az Országházban - fotók

November 21-én a Győr-Gyárvárosiak Baráti Köre idei második buszkirándulására indult. A cél ezúttal a budapesti Országház volt. A programra nagyon gyorsan beteltek a helyek, így kedd reggel 52 fővel indulhattak el a főváros felé. A busz Budapest belvárosában, a Kossuth téren állt meg, és egy kis belvárosi séta után a csapat regisztrált az Országház látogatóközpontjában.

Kisalföld.hu

Ragyogó pompa, rengeteg látnivaló    

Az 1885 és 1904 között épült, Steindl Imre tervezte Országházat évente hétszázezren látogatják meg, így a gyárvárosiak ezen a napon sem voltak egyedül. Túravezető kíséretében 45 perces séta alatt járhatták be az épületet.

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül jutottak el az épület legreprezentatívabb teréig, a főlépcsőházig. Innen vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor vezet fel kupolacsarnokig.  

A Szent Korona és a jelvények

A Kupolacsarnokot elérve megcsodálhatták a Ház legnemesebb kincseit, a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Útjuk során felfedezhették a főrendiházi társalgót és az egyik üléstermet. A tévéközvetítésekből ismert nagy tanácsterembe nem volt szabad a belépés, mivel éppen ülésezett a Parlament. Ennek köszönhetően azonban találkozhattak térségünk országgyűlési képviselőjével, Simon Róbert Balázzsal, aki nagy örömmel fogadta a győrieket, és közös fotó is készülhetett vele.

A túra befejezéseként a Neÿ Béla teremben az Országház történetét bemutató kiállítást tekinthették meg sok-sok fotóval, tárgyakkal, vetített filmekkel illusztrálva. A látogatóközpontba visszaérve az ajándékboltban ki-ki vásárolhatott magának valamilyen apró emléket.

Borkóstoló őzpörkölttel és tánccal

A délelőtti programot követően a csapat buszra szállt, és Budapestet elhagyva nemsokára megérkeztek második állomásukra, az etyeki Buzál-Mórocza Pincészetbe. Itt vendéglátóik szívélyesen, élő muzsikával, finom borokkal, sajttal és kolbásszal fogadták a gyárvárosiakat. Az ebédre sem kellett sokat várni, az őzpörkölt tarhonyával mindenkinek nagyon ízlett. Az ebédet követően Szórádi Árpád kitűnő talpalávalóinak köszönhetően többen táncra perdültek, és a jókedvet szemléltető „vonatozás” sem maradt el. A program végére besötétedett, így ideje volt hazaindulni. A hazaúton mindenki beszédesebb lett, örömmel osztotta meg útitársával a sűrű nap élményeit.

A következő hasonló kirándulásra nem is kell sokat várni. A gyárvárosiak tavasszal ismét útnak indulnak…    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában