Esther követte az álmait

2023.11.04. 06:56

A World Press Photo-díjas fotográfus szülővárosában, Sopronban tartott előadást - Nézze meg az Északi-sarkon készült felvételeket

A Sarki Éjszaka Csillagai címmel tartott nagy sikerű előadást Esther Horvath, World Press Photo-díjas fotográfus a Múzeumnegyedben. A német Alfred Wegener Sarkkutató Intézet soproni származású fotográfusa beszélt az életútjáról és két északi-sarki expedíciójáról.

Bódvai Ildikó

Esther Horvath nagy átéléssel beszélt arról, hogyan került fotósként a világ legextrémebb helyein zajló expedíciókba.

Esther Horvath az első magyar nő, aki egyedülálló témában, az északi-sarki MOSAIC expedíción két kíváncsi jegesmedvét lencsevégre kapva, elnyerte a világ egyik legelismertebb fotográfiai díját, a World Press Photo-díjat. Olyan magazinok hasábjain jelentek meg fotói, mint a National Geographic, a New York Times, a Wall Street Journal és a Time magazin.

A német Alfred Wegener Sarkkutató Intézet fotográfusaként 21 expedíción vett részt, egy hónapja tért vissza legutóbbi útjáról, azóta több előadást tartott. Az idén húsz esztendős National Geographic Magyarország World Press Photo kísérőkiállításán is szerepel öt fotója a Nemzeti Múzeumban. Ezen a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait mutatják be, megtisztelő az alkotók között szerepelni.

- A hazaérkezésemet követően több előadásra és workshopra kaptam meghívást, ezek közül a budapesti Robert Capa központban tartottat emelném ki. Rendkívül megtisztelő volt számomra, hogy egy olyan helyen beszélhettem, amely a fényképészet szentélye. Ha találkozhatnék egy emberrel a múltból, az Robert Capa lenne. Természetesen a soproni előadás is közel áll a szívemhez, hiszen a szülővárosomban a barátaimnak, ismerőseimnek mesélhetek a munkámról és az életutamról - mondta Esther.

A Múzeumnegyed zsúfolásig megtelt aulájában csütörtökön tartott előadásán arról beszélt, milyen az élet egy kutató expedíción, a Jeges-tenger közepén. Beszélt az életútjáról, hogy hogyan is cseppent ebbe a varázslatos világba és miként jutott el a sarkvidékre, amelyet a bolygó leggyönyörűbb környezetének tart. Arról az álomról is mesélt, amit hatéves kislányként fogalmazott meg magában, amikor nézte a televízióban a Delta tudományos híradó főcímének indító kockáit, a hóviharban kapaszkodó lánctalpassal és a hóban gázoló szánhúzó emberekkel. Arról álmodozott, hogy egyszer ő is ilyen kalandos életet élhet.

A gimnázium után mégis a biztosabb egzisztenciát választotta, a Soproni Egyetem közgazdaságtudományi karán szerzett diplomát, majd Bécsben dolgozott. Sikeres pálya állt előtte, amikor mindent maga mögött hagyva New Yorkba utazott és dokumentarista fotózást tanult. A kemény munka, a kitartás és elszántság meghozta az eredményt, az élet pedig adta a lehetőséget, meghívást kapott, hogy legyen a fotósa egy északi-sarki kutatóexpedíciónak. A kaland ezzel elkezdődött, az álom pedig valóra vált.

- Számomra a sarki éjszaka csillagai azok az emberek, akik a sarkvidéken élnek és dolgoznak, az év majdnem felében teljes sötétségben, hogy nekünk, az emberiségnek fontos információkat szolgáltassanak a környezetről és a jövőnkről. Mindezt azért, hogy megértsük és felhívjuk a figyelmet a változó sarkvidékre. Az ő életükről szólnak a fotóim, és az én életemről ott, ahol éjjel-nappal szeretettel és gondoskodással a szívünkben dolgozunk a sarkvidék megmentése érdekében - mondta a munkájáról Esther.

Zsúfolásig megtelt a Múzeumnegyed aulája, ahol Esther Horvath mesélt az életéről és a munkájáról, amit nem is munkának tart, hanem egy csodálatos kalandnak. Fotó: Szalay Károly

Az előadáson két útjáról beszélt részletesen. Az egyik a 2019-2020-as MOSAIC expedíció, amikor a Jeges-tengeren a Polarstern jégtörő fedélzetén dokumentálta a kutatók munkáját és az életüket a hajón. Szóba került az expedíciót megelőző felkészülés, a kötelező túlélőtréninggel, találkozások a jegesmedvékkel és sok izgalmas kaland. A másik téma, ami szintén szívügye, a Spitzbergákon a teljes sarki sötétségben dolgozó nők életének bemutatása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában