Szakmai együttműködések

2023.10.01. 15:00

Ünnepelnek a méhészek - Méhésznap Fertődön

Első alkalommal szervezett méhésznapot a Fertőmenti Méhész Egyesület szombaton Fertődön a Rábensteiner kávézó udvarán. A rendezvényre méhészbemutatóval, sok finomsággal, kézműves termékekkel, és kulturális programokkal is várták az érdeklődőket.

Bódvai Ildikó

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Fertőmenti Méhész Napot. A program elsődleges célja a szakmai együttműködés erősítése az egyesületek között.

Fotó: Szalay Károly

– A Fertőmenti Méhész Nap elsődleges célja a szakmai együttműködés erősítése a különböző egyesületek között. Lesznek vendégeink Pápáról, Sárvárról, Szombathelyről és a Dél-Balatonról – tudtuk meg Pánácz Tibortól, a nyolcvan tagot számláló Fertőmenti Méhész Egyesület elnökétől. 
A rendezvényen szakmai és kulturális programokkal, termelői vásárral és a környék kézműveseinek portékáival várták az érdeklődőket. 
– Először megemlékeztünk egyesületünk megalakulásának harmincéves évfordulójáról, majd Gazsó Imre méhész az ázsiai lódarázs európai terjedéséről, hatásairól és a megfékezésére alkalmas eljárásokról tartott előadást. Magyarországon először augusztus közepén jelent meg a lódarázs, de Franciaországban, Spanyolországban és Németországban már sok kárt okozott. Azért veszélyes, mert fehérjeforrásnak tekinti és megeszi a méheket. A másik nagy kártevő a méhészetekben az atka. Az ellenük való védekezéshez oxálsavat használnak, Németh Zoltán méhész arról beszélt, hogy az év folyamán mikor melyik módszert célszerű alkalmazni – beszélt a program szakmai részről az elnök. 
A kulturális programok a Sarródi Árvalányhaj Nyugdíjas Egyesület néptánccsoportjának bemutatójával kezdődtek. Őket a fertődi J. Haydn AMI modern tánc tagozatának műsora, majd a sztárvendég, Szandi fellépése követte. Kísérőprogramként méhészeti bemutatókat tartottak helyi méhészek közreműködésével. Lehetett mézet, szörpöt, különböző lekvárokat és kézműves termékeket vásárolni, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozások várták. 
– Hat hirdettük ki a rajzpályázatunk eredményeit. Ennek népszerűsége minden várakozásunkat felülmúlta. Hatszáz szebbnél szebb rajz érkezett be a környező iskolákból, így nemcsak az óvodai, az általános iskolai alsós és felsős korosztályban hirdetünk eredményt, hanem tizenöt különdíjat is kiosztunk – tette hozzá Pánácz Tibor. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában