He halogassák a szűrést!

2023.10.13. 16:26

Rózsaszín séta a mellrák elleni küzdelem jegyében Sopronban - Fotók

Ha időben felfedezik, ennél a betegségnél teljes gyógyulás érhető el.

Bódvai Ildikó

SÉTA az életért – Összefogás a mellrák ellen. A mellrák elleni séta szervezői arra figyelmeztetik a nőket, hogy ne halogassák a szűrővizsgálatot.

Fotó: Máthé Daniella

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból szerveztek, a Fő térről indulva, figyelemfelkeltő sétát péntek délután. A program motorja és főszervezője dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem Benedek-karának adjunktusa. Néhány éve nála is rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak. Azóta túl van a műtéten és ma már egészséges, ezért is beszél nyíltan a betegségről és tartja szívügyének a témát.

- Sajnos az emberek nem járnak rendszeresen szűrésre és ezzel az életüket veszélyeztetik. Pedig az orvostudomány ma olyan szinten van, hogy a korai stádiumban felfedezett daganat esetén szinte száz százalékos a gyógyulás. A sétával arra szeretném felhívni a nők figyelmét, hogy menjenek el szűrésre - mondta Enikő. A fiatalokat arra biztatja, ők is végezzenek rendszeresen önvizsgálatot, és ha elváltozást éreznek forduljanak orvoshoz, mert betegség nem csak az idősebb korosztályt veszélyezteti.

A 45–65 év közötti nőket ebben kétévente személyre szóló levélben hívják mammográfiás szűrésre. A Soproni Gyógyközpontban csütörtökön és pénteken a délelőtti órákban végzik a vizsgálatokat.

A pink sétákat most már több éve dr. Hoffer Krisztina osztályvezető főorvossal, a soproni önkormányzattal, valamint az Együtt Könnyebb Daganatos Betegek Soproni Klubjával közösen szervezi dr. Pásztor Enikő. A mellrák elleni séta szervezői arra figyelmeztetik a nőket, hogy ne halogassák a szűrővizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában