Ifjúságnevelés

2023.09.26. 08:42

Tűzoltás tévé helyett - A győrszemerei Tűzoltó Egyesület mindent megtesz az utánpótlás biztosításáért

A győrszemerei Fekete Szabolcs tűzoltó zászlós, műveletirányító referens négy gyermek boldog édesapja. Fontos számára az ifjúságnevelés, és az utánpótlás. Nem csak otthon várják őt a gyermekek, hanem a helyi tűzoltó egyesületnél is, ahová mintegy negyven fiatal jár nap mint nap.

Ollári Gergely

A szemerei szertárat sok fiatal látogatja, már négyéves kortól. Ők is jól érzik magukat a helyi önkéntes tűzoltóságon.

Fotó: Csapó Balázs

A győrszemerei Fekete Szabolcs tűzoltó zászlós, műveletirányító referens családi indíttatásból választotta hivatását. Nagyapja, annak testvérei, és édesapja is a szemerei önkéntes tűzoltóság tagja volt, így amikor betöltötte a tizennyolcat, ő is az lett. Jelenleg műveletirányító referensként állja meg a helyét, a megyében lévő hivatásos tűzoltóegységek riasztásával foglalkozik. Ők határozzák meg első körben a riasztások fokozatát, kommunikálnak az egységekkel. Szabolcs négy gyermek boldog édesapja, három lány és egy fiú várja esténként haza a munkából.

Fekete Szabolcs nem csak otthon neveli a gyermekeit, az ifjúság nevelés a Győrszemere Község Tűzoltó Egyesületénél is fontos.
Fotó: Csapó Balázs

Ahogy emlegeti, ő „gyermekpárti”, a kicsikkel való foglalkozás és az ifjúság nevelés nem csak odahaza foglalja le, hanem a Győrszemere Község Tűzoltó Egyesületénél is. 

– A feleségemet is az egyesületnél ismertem meg, aminek idén már húsz éve vagyok az elnöke. Mikor 2003-ban átvettem a közösséget, azt láttuk, hogy egyre nehezebb megfogni, és megszólítani a gyermekeket. Felkerestük a szertár szomszédságában lévő iskolát, odamentünk a gyermekekhez. Most ott tartunk, hogy évente több tucat versenyre megyünk, nyaranta pedig napközis tűzoltótábort szervezünk számukra. Jelenleg 65 fő felnőtt, és mintegy negyven fiatal jár hozzánk nap mint nap az egyesületbe – fogalmazott lapunknak Fekete Szabolcs. 

Mint mondja az egyesület is egy nagy család, a sajátjai mellett az oda járó gyermekekkel is nap mint nap foglalkozik. 

Fekete Szabolcs: Az önkéntesek a szülőket is összehozzák.
Fotó: Csapó Balázs

– A mai fiatalokat ki kell rángatni a számítógép, a telefon, és a televízió elől. Programokat kell szervezni, és közel kell hozni számukra az egyesületet, mert ha ezt nem tesszük, akkor végleg elfogy az utánpótlás. Nekünk ez a legfontosabb célunk. Tagjaink között már négy évesek is vannak, akik örömmel ülnek be tűzoltóautóba, és látogatják a szertárat –tette hozzá. 

Fekete Szabolcs vallja: komoly probléma lesz 10-15 év múlva az utánpótlás terén, hiszen mára egyre kevesebb a sportegyesület és a civil szervezet is. 

– Az ifjúsággal törődni kell. A pályaválasztó fiatalok is segítjük, biztatjuk őket hogy rendvédelmi iskolába jelentkezzenek. Én magam is ismerek olyan kollégát, aki korábban felszolgáló volt. A tűzoltó hivatást sosem késő választani –fűzte hozzá a tűzoltó zászlós. 

Győrszemerén igazi közösség van, az önkéntesek a szülőket is összehozzák. Mindig van élet a tűzoltó szertárban. Fekete Szabolcs örömmel hozzátette: kisebbik gyermeke biztosan tűzoltó lesz, mellette pedig a középső lánygyermek is rendvédelmi iskolában folytatja hamarosan a tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában