A nyelvtudás valódi hatalom

2023.09.28. 17:36

Mintegy 300 diák küzdött meg a „Nyelvek Európai Napja” vetélkedőn Győrben

Tizenötödik alkalommal tartotta meg csütörtökön a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat Europe Direct Irodája partnereivel közösen a „Nyelvek Európai Napja” című vetélkedőt. Az általános és középiskolások számára szóló programot a „közlekedésbiztonság- balesetmegelőzés” témakörében rendezték meg.

Ollári Gergely

Mintegy háromszáz diák képviseltette magát a rendezvényen, ahol az általános iskolák alsó tagozatosai plakátokat, rajzokat készítettek, míg a felsősök egy teszten bizonyíthatták tudásukat. A középiskolások angolul és németül készíthettek prezentációkat a „közlekedésbiztonság- balesetmegelőzés” fontosságáról.

Az eseményhez csatlakozott a Hatos és Társa Nyelviskola Kft. is, akik a rendezvénnyel a nyelvtudás fontosságára hívták fel a figyelmet. Ők többek között olasz és spanyol bemutatóórákra várták a gyermekeket, akik az Euroexam jóvoltából próbanyelvvizsgán is megmérettethették magukat. 
Idén a megyei rendőr főkapitányság is részt vett a rendezvényen, akik közlekedésbiztonsági sarokkal, és KRESZ-teszttel várták az érdeklődő fiatalokat. A vetélkedő legjobbjai értékes nyereményeket vehettek át, az általános iskolások egynapos bécsi tanulmányutat kaptak, a tárgyi ajándékok mellett pedig színház, és múzeumlátogatásnak is örülhettek. Az Euroexam vizsgaközpont felajánlásából a legtehetségesebbek utalványokat vehettek át, amelyeket további tanulmányaikra fordíthatnak.

Dr. Lakatosné dr. Novák Éva a Europe Direct Iroda vezetője hangsúlyozta: a gyerekek fantasztikusan érezték magukat, és rengeteget tanulhattak a vetélkedő kapcsán. Örülök, hogy már 15. alkalommal rendezhettük meg ezt a programot, amelyen a legügyesebbek nem mindennapi jutalmakkal, ajándékokkal gazdagodhattak.

A Hatos és Társa Nyelviskola vezetője, Hatos Hajnalka úgy fogalmazott: "a rendezvénnyel az a célunk, hogy a nyelvtudás fontosságára hívjuk fel a figyelmet."
– Évek óta együttműködő partnerek vagyunk, és örömmel veszünk részt a rendezvényen. Fontos, hogy a kisebbek, az általános iskolások is minél korábban megismerkedjenek az idegen nyelvekkel. Ez ma is megvalósult, ők játékos formában kommunikálhattak a nyelvtudásukkal. A középiskolások pedig idegen nyelvű prezentációkat tartottak a közlekedésbiztonság, és a balesetmegelőzés témakörében – fogalmazott.

Izsóné Bekő Bernadett kompetencia és szervezetfejlesztési vezető zsűriként vett részt a rendezvényen. Kiemelte: már másodszor zsűrizik a programon, és nagy örömmel látja, hogy milyen magas szintű a német oktatás a régió oktatási intézményeiben.

– A fiatalok nagyon ügyesek voltak, modern, jövőbe mutató témában mérhették össze tudásukat. A középiskolásoknál kiváló prezentációkat hallhattunk. Tehetségesek ezek a fiatalok, és öröm látni, hogy komolyan gondolják az idegen nyelv ismeretét – mondta el kérdésünkre.

Veres Mária német nyelvi szaktanácsadóként vett részt a programon, és zsűrizett a vetélkedőn. Hangsúlyozta: mindig pozitív tapasztalatokat lát ezen a versenyen. Komoly felkészítő munka után érkeztek ide a gyermekek, akik ma is kiváló prezentációkkal készültek. A zsűrinek nehéz dolga volt, mert tehetségesek voltak a résztvevők.

Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke szerint a rendezvény legfontosabb üzenete, hogy bármi is történik, bármilyen szabályozásokat hoznak a világban, a nyelvtudás elengedhetetlen.

– Ha nyelveket beszélünk szélesebbre nyílik a világ előttünk, tudunk kommunikálni külföldiekkel, és más kultúrákat ismerhetünk meg, méghozzá könnyedén. A rendezvény központi témája nagyon komoly, és aktuális a mai világban. A gyermekek a vetélkedőn új ismereteket is szerezhettek a közlekedésbiztonság, és a balesetmegelőzés terén. Ezt a tudást pedig a nyelvismeret mellett szerezték meg. Hiába viszont a nyelvtudás, ha nincs mondanivaló. Rekordszámú fiatal érkezett ma a vetélkedőre, akiknek nem csak fontos az idegen nyelv, hanem nagyon tehetségesek is – tette hozzá Németh Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában