Lábbuszra váltanak

2023.09.25. 10:04

Győrzámolyi gyaloggalopp - Nem kell mindig autó!

„Induljon a győrzámolyi gyaloggalopp!” – Egy biciklit nyerhet, aki autó helyett kerékpárral, rollerrel, görkorival, futóbiciklivel vagy gördeszkával megy iskolába, óvodába.

Ollári Gergely

A gyermekek lelkesen gyűjtik már a matricákat, felvételünkön Koczka Zsombor, Vágner Luca és Huszár Donát óvodások. Fotó:

A község polgármestere, Pulai Nikoletta a helyi kezdeményezés ötletgazdája, aki először az Aktív Magyarország Konferencián találkozott a gyakorlattal. – A „lábbuszprogram” arról szól, hogy ne használjunk mindig autót. A településen kaotikusak a reggelek, mindenki gépkocsival viszi a gyermekét bölcsődébe, óvodába vagy iskolába. Még olyanok is, akik mindössze néhány háznyira élnek az intézményektől. Állandósult a csúcsforgalom a létesítményeink környékén. A mostani kezdeményezés azonban nemcsak a gyermekeknek, hanem a szüleiknek is szól –fogalmazott lapunknak a polgármester.
A projekt szerint aki az intézményébe gyalog, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával, futóbiciklivel vagy gördeszkával megy, az a lábbuszigazolványába egy matricát kap. Aki gyűjti az igazoló bélyegeket és teljesíti a hónapot, ajándékban részesül. A gyűjtőfüzeteket az intézményekben és az önkormányzatnál lehet igényelni, a matricákat az ovis és bölcsődés csoportokban, valamint az iskolában az erre kijelölt helyen vehetik át a résztvevők. 

Az önkormányzat a téli szünetig szeretné fenntartani a programot, a legaktívabb és a legtöbb matricát gyűjtők között karácsony előtt gyermekbiciklit, az iskolások között pedig rollert sorsolnak ki. 
– Jó a fogadtatása a programnak, az első héten több mint kétszáz bérletet igényeltek, a gyermekek lelkesen gyűjtik a matricákat. A 1401-es út nemrég megújult, lett két új zebránk, és a járdáink is megfelelőek arra, hogy gyalog vagy két keréken jussanak el a gyermekek az intézményeikbe – árulta el Pulai Nikoletta. 

Az elöljáró hozzátette: a helyi iskolába mintegy 350 gyermek jár, az óvoda több mint kétszáz lurkóval üzemel két épületben és a bölcsődét is többtucatnyian látogatják nap, mint nap. 
– Nagy reményeink vannak a programmal kapcsolatosan, szeretnénk a közlekedési morálon javítani, és mérsékelni a reggeli káoszt az utakon, főleg az intézményeink környékén. Szeretnénk környezettudatosságra nevelni a helyieket, és felhívni a figyelmet az egészségre. Fontossági sorrend nincs, de reméljük, lesz majd olyan gyermek a falunkban, aki szól a szüleinek, hogy ő mostantól gyalog szeretne az iskolába menni – fejtette ki a polgármester. 

A kihívás a tervek szerint a téli szünetig tart, a gyermekek a játékos versennyel motiválhatják is egymást arra, hogy kedvenc kétkerekűjükkel parkoljanak le reggel az óvoda vagy iskola elé. Haza pedig ugyanúgy, az egészségükért téve közlekedjenek a hétköznapokban. 
A községben nem új keletűek a „zöld” programok, és nemrég adták be hivatalosan is a zöldovi-projektjük terveit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában