Macik és babák

2023.09.25. 14:03

Gyerekkorunk legjobb barátai - Országos Babakiállítás érkezett Győrbe

A legkedvesebb gyerekkori emlékei között mindenkinek van legalább egy, amelyben baba vagy mackó szerepel. A sírós Julcsi babákkal és bolyhos Brumi macikkal átélt szép pillanatokat idézi meg idén is az Országos Babakiállítás, mely a hétvégén érkezett meg Győrbe, a Széchenyi István Egyetem könyvtárába. A régi korok nagy kedvencei mellett az országos baba- és mackókészítő verseny legszebb munkáit is láthatják a látogatók. Idén Petőfi korából és műveiből inspirálódhattak a nevezők

Dániel Viktória

Keglovich Ferencné elmondta: csak pozitív visszajelzések érkeztek a látogatóktól.

Fotó: Nagy Gábor

Várady Zsóka két unokájával együtt hozott mesés babákat az idei versenyre. 
– A babakészítésbe nyugdíjasként fogtam bele, hogy szellemileg frissen tartsam magam. Mindkét lányunokám jó kézügyességű és érdekli őket a varrás, így elkezdtem tanítgatni őket. Körülbelül öt éve jelentkeztünk először a versenyre a nagyobbik unokámmal, és rögtön mindkettőnk munkáját díjazták. Azóta minden évben indulunk, már babakészítő táborban is voltunk. A nagyobbik most 15 éves, ő most művészbabát készített. Annyira inspirálta a közös hobbi, hogy textilműves szakon tanul tovább. A kisebbik, aki 12 éves, az „Anyám tyúkja” című versből alkotott meg egy jelenetet, én pedig népviseletes figurát készítettem. 

A versenyre 48 babát, illetve mackót neveztek. A történelmi babák a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének részét képezik. A tárlat október 21-ig látogatható. 
Fotó: Rákóczy Ádám

– A babával való foglalkozás a gyermekkor lényeges része. Azonban fontos, hogy az életkornak megfelelő játékról legyen szó. A legkisebbeknek csecsemőbaba, az öt-hat éveseknek iskoláskorú, a kiskamaszoknak pedig a szerepjátékra alkalmas babák a legmegfelelőbbek – mondta el Keglovich Ferencné, a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke. – A gyerekek mellett várjuk a felnőtteket is, a pályázatra több különleges művészalkotás is érkezett. A Táti Porcelánbaba Klub bizánci hangulatú életképet állított össze saját készítésű tárgyaikból. 
Keglovich Ferencné hozzátette, huszonhatodik éve rendezik meg az eseményt, eddig pozitív visszajelzések érkeztek a látogatóktól. A győri egyetemi könyvtár másodszor ad otthont a tárlatnak. 

– Ahogy minden könyvnek, minden babának és mackónak saját története van, és itt a kiállításon együtt láthatjuk azokat, akik elhozták az örömöt és a boldogságot az életünkbe – fogalmazott a kiállítás kapcsán Tóth Csilla, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatója, aki Farkas Renátával együtt szintén részt vett a szervezésben. – Tavaly több mint ezerötszázan látogattak el a kiállításra. A direkt az eseményre érkező csoportok mellett a könyvtárat használó hallgatók, oktatók is megcsodálták a remekműveket. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a könyvtárak a baba- és gyermekkönyvek kincstáraiként is szolgálnak. Hiszem azt, ahogy az olvasóvá, úgy a könyvtárhasználóvá nevelés is már gyermekkorban elkezdődik, és később felnőttként is otthon érzik magukat a könyvtárban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában