Csapatban az erő

2023.08.26. 09:00

Nap mint nap 150 macskáról gondoskodnak a győri Puha Praclik tagjai

Hónapok óta maximumon pörög a Győri Puha Praclik Egyesület minden tagja, nap mint, nap 150 macskáról gondoskodnak. Amint örökbe fogadnak egyet, máris érkezik a helyére újabb lakó, sok esetben nem is egy.

Simon Roberta

Polgár Veronika az egyesület elnöke, és Rikovics Anita alelnöke szerint a Győri Puha Praclik ideiglenes befogadók és önkéntes segítők nélkül nem működne.

Fotó: Huszár Gábor

- Önkéntes ideiglenes befogadóink nélkül nem tudnánk működni. Le a kalappal, amit főállásuk és családjuk mellett tesznek az árva és beteg cicákért. Minden ideiglenes befogadó sajátjaként szereti a praclis cicákat, és mindent próbálnak nekik megadni ugyanúgy, mintha a sajátjuk lenne

 - emelte ki Rikovics Anita az egyesület alelnöke.

Küzdelem a kicsik életéért

Napi szinten többen keresik őket, sokan cicákat szeretnének hozni, de sajnos a férőhelyek száma és az anyagi fedezetük korlátozott. Lehetőségeikhez mérten mindig, mindenkinek segítenek. Egy hete hét kismacskát menekítettek ki a nyomorból, több tucat macska közül, ugyanis folyamatos a nem kívánt szaporulat, nem ivartalanítanak az emberek. 

- Sajnos egy időre teljesen fel kellett függesztenünk az újabb cicák átvételét, ugyanis nem csak hét macskát hoztunk, hanem parvo vírust is. Két ideiglenes befogadónál helyeztünk el az kicsiket, most egy héttel a történtek után kimondhatjuk, hogy ezen a két helyszínen túl vagyunk a nehezén. Az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon büszkék vagyunk Ácsné Rendi Katára és Óhegyi Brigire, hiszen a nap minden percében macskák életéért küzdöttek, végül a hétből négyen élték túl - mondta el Rikovics Anita.

Nagy Zsuzsánál modern és biztonságos külső kifutójuk van a cicáknak, ahol örömmel játszanak. Az egyesület újabb cicaházakra is gyűjt.
Fotó: Csapó Balázs

Karantén és óvatosság

Sajnos a rossz állapotban, betegséggel küzdő és alultáplált cicáknak csekély esélye volt a sokszor halálos kimenetelű parvoval szemben. Akik túlélték, már jól vannak, de még mindig érvényben van a karantén minden cicaházban, ugyanis előfordulhat, hogy a vírus máshol is felüti a fejét.

Katához és Brigihez a következő 4-6 hónapban nem tudnak újabb praclisokat fogadni.

- Akik már oltottak voltak szerencsére nem kapták el a vírust, de továbbra is megfigyelés alatt vannak. Most mindentől meg kell válnunk, amivel a kicsik érintkezhettek, takarítás és újrabútorozás a feladat - tette hozzá az alelnök.

Fotó: Csapó Balázs

Új kifutók, ivartalanítási akció

Hiába a cuki pofik, az ideiglenes befogadók feladata nem mindig fenékig tejfel. Éjjel - nappal, két -három óránként etetnek, mire a sor végére érnek kezdhetik elölről. Lehet sokan nem tudják, de az apróságok nem tudnak maguktól üríteni, így a befogadóik masszírozzák ki belőlük. Emellett ott van a folyamatos alomcsere, szemek csipa mentesítése, fürdetések és orvoshoz járás.

A Puha Praclik Egyesülete most külső kennelek és kifutók építésére, felújítására gyűjt, amit eddig önerőből oldottak meg az ideiglenes befogadók. Persze, aki néhány finom falattal támogatná őket, azt is szívesen fogadják, hiszen 150 éhes pofiról kell gondoskodniuk.

A meghirdetett ivartalanítási akciójukra két nap alatt betelt a 100 férőhely, háromszoros túljelentkezés volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában