kisalfold.hu videó

2023.08.04. 14:43

Barokk esküvő Győrben: Mária Terézia hagyományőrzője is a vendégek között - fotók, videó

Harmincadik alkalommal mondja ki a boldogító igent egy ifjú pár Győr gyönyörű barokk belvárosban a régi időket felelevenítő módon. Pelczéder Lili és Imre Martin a város polgáraival osztja meg boldogságukat. Esküvőjüket felejthetetlenné teszik a barokk korszakot idéző hajak és látványos ruhák, a hozzá kapcsolódó műsorok, az esemény varázslatos hangulata. A párral ünnepel augusztus 11-én Austriadine Burg, Mária Terézia hivatalos hagyományőrzője, aki jelen volt és köszöntötte a Barokk esküvő programjáról pénteken tartott sajtótájékoztató résztvevőit.

Barki Andrea

Fotó: Nagy Gábor

Az augusztus 11-12-én rendezik meg a 30. Barokk esküvőt, amelyről Szeles Szabolcs, alpolgármester, Keglovich Ferencné, a Barokk Esküvő jogtulajdonosa és Venesz Klaudia, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont kommunikációs koordinátora tartott sajtótájékoztatót.

A jövő hét végén csütörtökön este hét órakor a Győri Barocco Csoport táncol és tart táncházat a Baross úton. 

Pénteken délután három órától kézműves vásár veszi kezdetét a Széchenyi téren, ahova öt órakor Mária Terézia is bevonul a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka közreműködésével. Este fél héttől felvonulás veszi kezdetét a belváros utcáin a Széchenyi tér – Kazinczy utca – Baross út útvonalon. Este nyolc órakor szerenádot adnak a menyasszonynak a Széchenyi téren.

 Szombaton 10 órakor fanfárzene köszönti az ünnepnapot a Lloyd Palota erkélyéről. Az egésznapos programok után este hét órakor mintegy kétszáz jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A várt esküvőre este 8 órakor kerül sor a Dunakapu téren. 
A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei. A menyegzőt mulatsággal zárják.

Az eseményt többek között táncbemutatók, koncertek, vásári bábcirkusz, táncházak színesítik. Szarka Gyula, Bor és a leányka című koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők. 
A részletes programot ITT>> tekinthetik meg

Pillanatképek a Barokk Esküvő 30 évéből címmel fotókiállítás látható augusztus 8-20-ig a Széchenyi téren, az Apátúr-ház előtti területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában